Breivik uit isoleercel gehaald voor tweede politieverhoor, wilde ‘meer aanslagen plegen’

Breivik werd net als maandag bij zijn voorgeleiding in een zwarte Mercedes SUV vervoerd. Ditmaal waren ze ramen aan de zijkant met vuilniszakken beplakt maar was hij door de voorruit nog te zien. Foto AFP / Terje Bendiksby

Anders Breivik is vanochtend vanuit zijn isoleercel vervoerd naar het politiebureau voor nieuw verhoor. Een van de hoofdvragen zal zijn of de zelfverklaard dader van de aanslagen in Oslo een week geleden alleen handelde.

Volgens politiewoordvoerder Pal-Fredrik Hjort Kraby wil de politie erachter komen welke van de tegenstrijdige verklaringen juist is, meldt de Noorse krant Aftenposten. Breivik zei in een eerste politieverhoor alleen te hebben gehandeld, maar verwees eerder deze week bij zijn voorgeleiding aan de rechtbank naar een samenwerking met twee andere cellen binnen zijn organisatie.

De 32-jarige Noor zou ook hebben gezegd nog grotere plannen te hebben gehad. Naast het regeringsgebouw dat hij vrijdag opblies zou hij in nog twee centraal gelegen gebouwen een bomaanslag hebben willen plegen.

Breivik heeft de aanslag op het regeringscentrum en de schietpartij op het eiland Utøya bekend. Bij acht zijn daden echter niet als zijnde strafbare feiten. Volgens zijn advocaat Geir Lippestad heeft zijn cliënt “een totaal andere kijk op de wereld dan alle anderen”. Vanmiddag om 13.00 uur zal de politie een persconferentie geven naar aanleiding van het verhoor vandaag.