Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Taal

Nederlandse blogger stopt met publiceren na ontvangen manifest Breivik

De rechtse katholieke blogger Erik de Goor stopt voorlopig met publiceren op de website van het katholieke magazine Catholica nadat hij het pamflet van de dader van de aanslagen in Noorwegen, Anders Behring Breivik, toegestuurd kreeg.

Van Goor liet vanochtend weten dat hij voorlopig stopt als medewerker van Catholica:

Hierbij trek ik me voorlopig terug als medewerker van Catholica. De consternatie van de afgelopen dagen heeft me hiertoe doen besluiten. Dat mijn naam in de CC-lijst terecht was gekomen van de mail die de beruchte Noor Breivik voor zijn dood zou hebben rondgestuurd grijpt me bij nader inzien meer aan dan ik dacht. [sic,red] Ook al hebben velen, waaronder tal van vrienden, me verzekerd dat ik hier geen enkele blaam trof (mijn mailadres bleek en blijkt gewoon op Internet te circuleren), is dit hele gebeuren me toch als een voortdurende steen in de maag die niet zomaar weggaat. De associatie tussen mijn naam en het gebeuren in Noorwegen is dan wel weg te redeneren, maar emotioneel maakt het me misselijk.

Van Goor schreef eerder een beschouwing over Breivik.

Volgens de Nederlander was het allemaal “toeval” dat hij het pamflet van zo’n 1500 pagina’s toegestuurd kreeg. Twee bekenden van Van Goor – Tom Zwitser en Marcel Bas – ontvingen de mail van Breivik ook.

Zwitser meldde het volgende op Twitter:

Twitter avatar TomZwitser Tom Zwitser Verbijsterend. Na een e-mail van een Noorse krant ben ik in mijn spambox gaan kijken: kindermoordernaar Breity dacht dat ik zijn >>
Twitter avatar TomZwitser Tom Zwitser >> neoconshit op prijs zou stellen. Ik ben een van de 1002 ontvangers. Allemaal in de CC. Bewuste beschadigingsactie lijkt me.
Twitter avatar TomZwitser Tom Zwitser Mijn emailadres is publiek. Breivik, die nooit een woord van mij gelezen heeft, dacht dat ik enig belang in zijn kronkels stel. Moet ik >>
Twitter avatar TomZwitser Tom Zwitser >>voortaan in het Noors bloggen en twitteren dat ik meer heb met een gezonde moslim dan met een gevaarlijke liberaal/neocon als hij? pfff…

Marcel Bas plaatste de volgende tweet:

Twitter avatar marcelbas Marcel Bas Door op de lijst van Breivik te staan, besef je dat het verkondigen van ongewenste ideeën en feiten een ondankbare, hondse taak is.

In de cc-lijst van de mail van Breivik met ruim duizend e-mailadressen staan naast de drie Nederlandse conservatieven, veel Vlamingen, Duitsers, Oostenrijkers en Italianen. Verder valt het aantal e-mailadressen met een 88 erin op – een neo-nazisymbool.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een uitgebreider artikel over de drie Nederlandse conservatieven die het manifest ontvingen. Of lees het artikel vanaf 16.00 uur in de digitale editie.