Blamage ADO op Cyprus, AZ wint van Tsjechen

AZ maakt goede kans op plaatsing voor de laatste voorronde van de Europa League. De voetbalploeg van trainer Gertjan Verbeek was gisteren in eigen stadion met 2-0 te sterk voor het Tsjechische FK Jablonec. ADO Den Haag stelde gisteravond zwaar teleur in het Europese bekertoernooi. De ploeg verloor met 3-0 bij het Cypriotische Omonia Nicosia. De returns zijn volgende week donderdag.

ADO Den Haag blameerde zich in Nicosia. De club lijkt na de zware nederlaag een vervolg in de Europa League te kunnen vergeten. Alex, Hernan Rengifo en Dimitris Christofi scoorden voor de thuisploeg.

ADO kwam er op het snikhete Cyprus nauwelijks aan te pas. De ploeg, die vorig seizoen nog indruk maakte in de eredivisie, creëerde nauwelijks mogelijkheden en kwam in de 37ste minuut op achterstand na een strafschop. Christian Kum maakte de overtreding, Alex benutte de penalty. Rengifo en Christofi scoorden na rust. Doelman Gino Coutinho leek bij beide treffers traag te reageren.

Trainer Maurice Steijn was teleurgesteld na de afstraffing. „Je geeft de doelpunten weg”, zei Steijn na afloop van de nederlaag tegen Voetbal International. „Jammer, want zeker voor rust stond het verdedigend goed. Voorin hebben we gewoon te weinig kansen gecreëerd. We moeten deze mokerslag verwerken en proberen de koppies leeg te maken voor de terugwedstrijd.”

AZ deed het beter in de voorlaatste voorronde van de Europa League. De ploeg kwam pas halverwege de tweede helft op voorsprong door de Zweedse middenvelder Pontus Wernbloom. De IJslandse invaller Jóhann Berg Guðmundsson verdubbelde de score vlak voor tijd.

AZ was voor rust veel sterker, maar had moeite uitgespeelde kansen te creëren tegen de stug verdedigende Tsjechen. Na twintig minuten spelen had de Belgische middenvelder Maarten Martens de openingstreffer op zijn schoen, maar zijn inzet werd door ploeggenoot Ruud Boymans uit het doel gehouden.

Ook na prachtige aanvallen met onder anderen Charlison Benschop, Simon Poulsen en Brett Holman in de hoofdrol wist AZ niet te scoren. In de voorbereiding was het afmaken van kansen ook het grootste probleem.

Wernbloom zorgde 25 minuten voor tijd voor opluchting in het Alkmaarse stadion. De Zweed kopte de bal uit een hoekschop achter doelman Michal Spit, die zijn ploeg een aantal keer knap overeind hield. In de slotfase zorgde Guðmundsson voor de beslissing, nadat hij daarvoor al een aantal goede kansen had gecreëerd.

AZ kwam daarna nog goed weg. FK Jablonec-middenvelder Karel Piták kreeg diep in blessuretijd nog een grote kans na slecht verdedigen van AZ. De Costa Ricaanse doelman Esteban Alvarado reageerde echter alert en hield zijn doel schoon.

„Dit is gewoon een goed resultaat”, zei doelpuntenmaker Wernbloom op de website van AZ. „Natuurlijk hadden we vaker moeten scoren, dat heeft iedereen kunnen zien. Maar het lag niet aan ons aanvallende spel. We waren gewoon a bit unlucky today.”

Volgende week donderdag speelt AZ de return in Tsjechië. Wernbloom ziet de ontmoeting met vertrouwen tegemoet: „Het moet na deze uitslag zeker te doen zijn een ronde verder te komen. Dat móet gewoon.” De laatste Europese uitoverwinning van AZ dateert van 20 september 2007. Destijds won AZ met 1-0 bij het Portugese Paços de Ferreira door een late treffer van de inmiddels vertrokken Sébastien Pocognoli. Wernbloom „Zo lang geleden? Onbegrijpelijk. Daar moeten we snel iets aan doen.”