Biograaf: rol van de Murdochs snel uitgespeeld

Wie tegen de Murdochs was, werd afgemaakt, zegt de biograaf van Rupert Murdoch. De rol van de familie in News Corp, zegt hij, is ‘binnen zestig tot negentig dagen’ uitgespeeld.

Vrijwel iedere week zijn er nieuwe onthullingen in het nog steeds uitdijende Britse afluisterschandaal. Het zal ertoe leiden dat de familie Murdoch binnen mediabedrijf News Corp binnen niet al te lange tijd is uitgespeeld, voorspelt Michael Wolff.

Wolff, columnist bij het tijdschrift Vanity Fair, schreef in 2008 de geautoriseerde biografie The Man Who Owns the News, en interviewde daarvoor Rupert Murdoch, diens familie en vertrouwelingen. Gisteren gaf hij een lezing in Londen.

Hij heeft bewondering voor de tachtigjarige mediamagnaat: „Hij doet wat iedere psycholoog je vertelt dat je moet doen: ‘Volg je hart’. Hij negeert iedereen die hem daarvan afhoudt, en dat is de reden dat hij zo’n succesvol bedrijf wist te creëren.”

Maar dat is ook de zwakte van News Corp. Volgens Wolff doet iedereen binnen het bedrijf „wat ze denken dat Rupert wil”. „Er heerst daar een gek gebrek aan een onafhankelijk leven, zeker bij de kranten. Het is de wereld volgens Rupert.” Dat hij niet van het afluisteren bij tabloid News of the World afwist, noemt Wolff dan ook „totale onzin”.

Normaal gedijen de Murdochs tijdens een crisis, zegt Wolff. „Dan gaan ze naar een achterkamertje en kopen ze de tegenstander uit.” Niet eerder werden ze gedwongen zichzelf publiekelijk verantwoorden over hun werkwijze. Nu reageren ze als „konijnen die in de koplampen staren”. „Het imperium is gebouwd op de tabloids, waarvan de raison d’être is om mensen op hun zwakste moment aan te pakken. Rupert vraagt zich waarschijnlijk nu af: ‘Waar dachten ze dat al die informatie vandaan kwam?’ ”

In een tijd als deze heeft een bedrijf vrienden nodig of een vriendelijk imago. Daar is volgens Wolff nooit aan gewerkt. „News Corp hield een systeem van belonen en bestraffen in stand. Als je vóór hen was, dan werd je beloond. Zo niet, dan werd je afgemaakt.” Nu dat is verdwenen, zeker onder Britse politici, stort het bedrijf in.

„Over zestig tot negentig dagen zal je de machtsstrijd zien losbarsten”, voorspelt Wolff. „James is niet meer geloofwaardig als opvolger. Het idee dat hij het bedrijf kan overnemen is onzin. En Rupert is, zoals je zag in het Lagerhuis, een oude man. Hij zal richting zijn pensioen worden geholpen.” De Britse krantentak zal worden verkocht.

Er is wel iets waarvan Wolff denkt dat de Murdochs zouden kunnen doen om hun imago op te vijzelen. „Als ze de Sun verkopen en met de opbrengst een stichting oprichten voor The Times en The Sunday Times, dan redden ze de Britse journalistiek.”