Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Bermbom eist 19 levens in Helmand, aantal burgerdoden stijgt

Afghaanse burgers dragen een gewonde man naar een ziekenhuis in Helmand. Gisteren vielen er doden en gewonden toen politie en burgers probeerden mijnen onschadelijk te maken. Foto AP / Abdul Khaleq

Alle negentien inzittenden van een busje zijn vandaag in de Afghaanse provincie Helmand omgekomen toen een bermbom ontplofte. “De explosie was zeer krachtig en heeft het busje verwoest”, licht de politie van het zuidelijke gouvernement toe.

Onder de doden bevinden zich kinderen, allen waren burgers. Toen de politie aankwam op de plek van het ongeluk in het district Nahri Sarraj werden agenten onder vuur genomen door militanten, maar onder hen vielen geen doden. Gisteravond kwamen wel drie agenten om toen zij werden beschoten door opstandelingen in Helmands Gereshk district.

Het geweld van de Talibaan en andere militanten in het zuiden is de laatste tijd flink toegenomen nadat in de herfst en winter flinke verliezen werden geleden door toedoen van de Amerikaanse troepen. Met aanslagen proberen ze het vertrouwen in de regering te ondermijnen nu coalitietroepen zich langzaam uit Afghanistan terugtrekken.

Volgens de Verenigde Naties is het aantal Afghaanse burgers dat bij dit soort geweld omkwam het laatste halfjaar met 15 procent gestegen ten opzichte van die periode in 2010. Het zou gaan om 1.462 burgers waarvan er 444 gedood werden door bermbommen. Ook vallen er doden door toedoen van Afghaanse regeringstroepen, de NAVO en de Verenigde Staten.