AZ te sterk voor stug Jablonec in Alkmaar

AZ wist kansen pas in de tweede helft te verzilveren en won met 2-0.

AZ is een stapje dichter bij de laatste voorronde van de Europa League. De ploeg van trainer Gert-Jan Verbeek was donderdag in eigen huis met 2-0 te sterk voor FK Jablonec. Pontus Wernbloom bracht de Alkmaarders halverwege de tweede helft op voorsprong. Invaller Johann Berg Gudmundsson verdubbelde de score vlak voor tijd.

AZ was de sterkste partij voor rust, maar had moeite uitgespeelde kansen te creëren tegen de stug verdedigende Tsjechen. Omdat Jablonec in de spaarzame tegenaanval ook niet wist te scoren, bleef het 0-0 tot aan de rust.

Wernbloom zorgde 25 minuten voor tijd voor een wending. De Zweedse middenvelder kopte een hoekschop keurig achter doelman Michal Spit, die zijn ploeg een aantal keren op de been hield. In de slotfase deed Gudmundsson van zich spreken. De IJslander creëerde een aantal goede kansen alvorens hij in de 88e minuut de belangrijke 2-0 tegen de touwen schoot. In de slotfase kwam AZ nog goed weg toen Karel Pitak diep in blessuretijd nog een goede kans kreeg. Doelman Esteban Alvarado reageerde echter attent. Op 4 augustus wordt de return gespeeld in Tsjechië. (Novum)