Alcatel lijkt de concurrentieslag te missen

Alcatel-Lucent heeft sinds de fusie in 2006 nog geen enkel positief jaar gehad. Het bedrijf van topman Ben Verwaayen maakt nu winst.

In mei van dit jaar zat topman Ben Verwaayen in het politieke discussieprogramma Buitenhof. Verwaayen is een prominente VVD’er, en de belangrijkste adviseur van premier Mark Rutte.

Het gesprek ging dus vooral over de politiek. Maar bij de start van het interview stipte presentator Peter van Ingen ook even de matige resultaten van het Frans-Amerikaanse telecombedrijf aan waar Verwaayen sinds 2008 leiding aan geeft.

Alcatel-Lucent (78.000 werknemers) ontstond in 2006, toen de Franse telecomprovider Alcatel fuseerde met het Lucent uit de VS. Sinds het samengaan heeft het bedrijf nog geen boekjaar positief afgesloten. Vorig jaar leed Alcatel-Lucent een verlies van 195 miljoen euro. Over de eerste drie maanden noteerde het bedrijf niet meer dan een magere 13 miljoen winst, op een omzet van ongeveer 4 miljard euro.

„Spannende markt”, zei presentator Peter van Ingen.

„Een héle spannende markt”, zei topman Verwaayen.

Alcatel-Lucent maakt alle apparatuur die nodig is om mobiele netwerken in de lucht te houden. En die netwerken worden over de hele wereld voortduren uitgebreid. Smartphones en mobiele tabletcomputers slokken steeds meer capaciteit op. Met het uitrollen van netwerken die de eeuwige honger naar breedbandkunnen stillen, zijn gigantische investeringen gemoeid. Alleen al in Europa gaat het om bedrag van meer dan 300 miljard euro.

Je zou zeggen: kansen genoeg voor Alcatel-Lucent. Maar in de concurrentieslag met bedrijven als Cisco (VS), Ericsson (Zweden) en Huawei (China) lijkt Alacatel tot nu toe de slag te missen. Toen Verwaayen in 2008 overkwam van British Telecom naar Parijs, trof hij een enorme chaos aan. Op zijn eerste werkdag, vertelde hij tegen Bloomberg News, kreeg hij een e-mail waarin hem werd gevraagd te tekenen voor het aanstellen van een secretaresse in Polen. „Dit gebeurt voortaan niet meer”, mailde Verwaayen terug.

Verwaayen hakte een aantal knopen door, zoals de vraag in welke technologie Alcatel moest investeren. Het bedrijf maakte indruk met ‘Light Radio’, een klein apparaat waarmee netwerken kunnen worden uitgebreid zonder grote zendmasten. Verwaayen kondigde een herstelplan van drie jaar aan. Daarna moest Alcatel-Lucent weer winst maken. Beleggers geloofden de energieke topman: aan de Parijse beurs steeg het aandeel spectaculair.

Nu lijkt de magie uitgewerkt. Het tweede kwartaal boekte Alcatel een winst van slechts 43 miljoen – veel minder dan waar analisten op hadden gehoopt. Aan de Parijse beurs verloor het aandeel gisteren ruim 15 procent van zijn waarde. Verwaayen houdt vol dat zijn bedrijf „op koers” ligt. Maar ondertussen wordt er hard nagedacht over de strategie, staat in een recent persbericht. „Alle opties worden onderzocht.”

    • Steven Derix