Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Albayrak: verbaal geweld is een gevolg van uitspraken Wilders

Het verbaal geweld dat allochtonen in Nederland over zich heen krijgen – moslims in het bijzonder – is een direct gevolg van de uitspraken van Geert Wilders. Dat zegt Nebahat Albayrak, de nummer twee van de PvdA, vandaag in een gesprek met deze krant.

Wilders wekt volgens Albayrak valse verwachtingen in zijn verkiezingsprogramma. Veel van zijn voorstellen zijn niet uitvoerbaar in een rechtsstaat. „Sommige kiezers begrijpen dat, die zullen genoegen nemen met een afgezwakte vorm van zijn programma. Maar er zijn ook kiezers die dat niet doen. Waar dat toe leidt zie je op internetfora: daar lusten de honden geen brood van”, aldus de geboren Turkse, die zelf vaak beledigende mails en bedreigingen ontvangt.

Wilders zal aanslagen als die van Breivik in Noorwegen volgens Albayrak nooit vergoelijken. „Ik ken Wilders redelijk goed. Hij kiest voor de democratische oplossing.” Maar: „Zijn ideologie kan op sommige individuen een onvoorspelbare uitwerking hebben.”

Interview Albayrak: pagina 9