Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Albayrak in interview NRC: verbaal geweld gevolg van uitspraken Wilders

PvdA-Kamerlid Albayrak: "Wilders is voor de democratische oplossing. Maar daar zit hem nou juist de moeilijkheid." Foto: NRC / Vincent Mentzel

Het verbaal geweld dat allochtonen in Nederland over zich heen krijgen is een direct gevolg van de uitspraken van Geert Wilders. Dat zegt Nebahat Albayrak, de nummer twee van de PvdA, in een interview met NRC Handelsblad.

In het interview met NRC-redacteur Danielle Pinedo zegt Albayrak dat Wilders valse verwachtingen wekt in zijn verkiezingsprogramma. Veel van zijn voorstellen zijn niet uitvoerbaar in een rechtsstaat.

“Sommige kiezers begrijpen dat, die zullen genoegen nemen met een afgezwakte vorm van zijn programma. Maar er zijn ook kiezers die dat niet doen. Waar dat toe leidt zie je op internetfora: daar lusten de honden geen brood van. Allochtonen – moslims in het bijzonder – krijgen bakken verbaal geweld over zich heen. Hoe vaak ik geen beledigende mails en bedreigingen krijg. ‘Al-Qaeda-kuthoer’, dat soort zaken. Ik beschouw deze ontwikkeling als een direct gevolg van de uitspraken van Wilders. Er zijn mensen die denken dat wat hij roept gerealiseerd kan worden. Op dat punt zal hij duidelijkheid moeten geven.”

In het interview reageert Albayrak ook op het essay van Bas Heijne dat eerder deze week in NRC handelsblad verscheen. Volgens Heijne dwingen de aanslagen van de radicaal-rechtse Anders Behring Breivik PVV-leider Geert Wilders tot duidelijkheid. Hij heeft een punt, vindt Albayrak:

“Ik ken Wilders redelijk goed. Hij zal aanslagen als die van Breivik nooit vergoelijken. Wilders is voor de democratische oplossing. Maar daar zit hem nou juist de moeilijkheid: zijn ideologie kun je in ons democratisch bestel niet verwezenlijken.”

Albayrak zegt verder in het interview dat Wilders zijn ideologie op sommige individuen een “onvoorspelbare uitwerking” kan hebben:

“Het is terecht dat Wilders de daden van Breivik verre van zich werpt. Maar om nou te zeggen dat er geen enkel verband is tussen zijn ideologie en de ideeën van de Noor: nee.”


Lees het volledige interview vanmiddag in NRC Handelsblad. Of lees het artikel vanaf 16.00 uur in de digitale editie.