150 patiënten zeggen operatie af in Maasstad

In de afgelopen vier weken hebben 150 patiënten een geplande operatie afgezegd of uitgesteld in het Maasstad Ziekenhuis. Als reden geven ze op dat ze bang zijn voor besmetting met de multiresistente bacterie die rondwaart in het Rotterdamse ziekenhuis – al lijkt de uitbraak nu onder controle te zijn. Er zijn intussen zeker 78 mensen besmet van wie er 27 zijn overleden. Het ziekenhuis staat sinds een week onder verscherpt toezicht van de zorginspectie.

Anesthesioloog en hoogleraar patiëntveiligheid Jan Klein heeft zijn werk in het Maasstad Ziekenhuis neergelegd, zo maakte hij gistermiddag bekend op zijn blog. Hij schreef in „een onmogelijke spagaat” terecht te zijn gekomen. Hij had zijn ervaring en kennis over patiëntveiligheid „met enige regelmaat” aangeboden aan het ziekenhuisbestuur, maar er „is niet op mijn aanbod ingegaan”. Klein heeft ervaring met crisismanagement. Hij werkte in het Havenziekenhuis toen daar in 2008 operatiekamers moesten sluiten wegens een besmet anesthesiemiddel.

Gisteren werd in deze krant bekend dat de medisch microbiologen in het Maasstad al half maart waren gewaarschuwd voor de bacterie. Zij deden niets met de informatie. Pas toen de epidemie al vergevorderd was, in mei, lichtten ze bestuursvoorzitter Paul Smits in. Die heeft eind vorige week hoogleraar microbiologie van het UMCU, Marc Bonten, aangesteld om verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen.

Onduidelijk is nog of patiënten aan de gevolgen van de bacterie zijn overleden, of dat ze sowieso zouden zijn overleden omdat ze al heel ziek waren. In elk geval kampt het Maasstad Ziekenhuis nu met een imagoprobleem bij patiënten, zegt Albert Grootendorst vandaag in deze krant. Hij is hoofd van de intensive care en voorzitter van de medische staf.

„Het vertrouwen van het publiek in het ziekenhuis heeft een grote deuk opgelopen”, zegt hij. En dat „omdat er te traag is gehandeld door een paar microbiologen. Daar baal ik ontzettend van. We hebben blijkbaar niet op de microbiologen gelet.”

Hij erkent dat er onenigheid was tussen hem, de microbiologen en de hygiënisten, over de te nemen maatregelen. Hij heeft zelf 22 families van besmette patiënten gebeld, eind mei, toen hij hoorde van de uitbraak.

Het Ikazia Ziekenhuis, dat net als het Maasstad in Rotterdam-Zuid staat, ziet een toeloop van patiënten. Met name op de spoedeisende hulp en er komen meer zwangere vrouwen.

‘Zou u naar dat ziekenhuis gaan?’ pagina 7

    • Esther Rosenberg
    • Frederiek Weeda