Zoon Ali Belhadj in Algerije gedood

De Algerijnse autoriteiten hebben de zoon van de vroegere fundamentalistische leider Ali Belhadj gedood toen hij zich met twee anderen opmaakte voor een zelfmoordaanslag in het centrum van Algiers, zo heeft de krant Ennahar gisteren gemeld uit „zekere bronnen”. Belhadj zou van plan zijn geweest zich in de komende dagen, voor de vastenmaand Ramadan op 1 augustus begint, op een drukke plaats in de hoofdstad op te blazen.

Abdelkader Belhadj (33) had zich in 2006 in een video-opname bekendgemaakt als lid van Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb. Hij werd in 2009 bij verstek ter dood veroordeeld wegens zijn rol in aanslagen.

Zijn vader was een van de twee oprichters van het Front van Islamitische Redding (FIS) dat in 1992 de parlementsverkiezingen leek te gaan winnen tot het leger ingreep. Daarop volgde een bloedige oorlog tussen het regime en moslimextremisten, waarbij naar schatting 200.000 mensen om het leven kwamen. Ali Belhadj werd al in 1991 gevangen gezet als gevaar voor de nationale veiligheid. In 2003 kwam hij vrij, maar in 2006 werd hij opnieuw korte tijd vastgezet nadat hij de Iraakse opstand in een interview had geprezen. (AFP)