Zes doden bij offensief in hoofdstad Somalië

Somali military personell patrols sections of a frontline in Wardhigley district, in restive Somali capital Mogadishu on July 28, 2011 where heavy fighting broke out as government forces backed by African Union, AMISOM troops launched an assault on an insurgent stronghold, just a day after the UN World Food Programme began an airlift of emergency relief into the war-torn capital to deliver relief supplies. Some 3.7 million people in Somalia -- around a third of the population -- is on the brink of starvation. AFP PHOTO/ABDURASHID ABDULLE Somalische militairen op patrouille in het district Wardhigley, in de onrustige hoofdstad Mogadishu. Foto AFP / Abdurashid Abdulle

In de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn vandaag bij hevige gevechten ten minste zes doden gevallen en 39 mensen gewond geraakt. Vredesmilitairen van de Afrikaanse Unie zijn een offensief begonnen om de hulpverleners die voedselhulp bieden in het door hongersnood geteisterde gebied, te beschermen tegen aanvallen van Al-Shababstrijders.

Een woordvoerder van de AU-vredesmissie in Somalië zei vandaag dat de militairen in Mogadishu een ‘korte, tactische en offensieve operatie’ hebben uitgevoerd:

“Deze actie zal de veiligheid verder vergroten en er voor zorgen dat hulporganisaties door kunnen werken om essentiële goederen aan de hulpbehoevenden te leveren. We maken ons zorgen over de niets ontziende aanvallen van de extremisten, gezien de humanitaire activiteiten die op dit moment plaatsvinden.”

Volgens de woordvoerder van de AU-missie worden de hulporganisaties op de hoogte gehouden van de operaties van AMISOM om zo de gevolgen voor de hulpverlening in te perken.

De strijders van Al-Shabab, een terreurorganisatie die banden heeft met Al Qaeda, hebben de afgelopen tijd mannen doodgeschoten die met hun families probeerden de hongersnood in het land te ontvluchten. Volgens Al-Shabab is het beter te sterven, dan hulp van het Westen te accepteren. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) heeft vanwege de slechte veiligheidssituatie grote moeite om 2,2 miljoen mensen te bereiken die hulp nodig hebben. Vorige week besloot Al-Shabab dat hulporganisaties niet langer actief mogen zijn in de gebieden waar Al-Shabab aan de macht is. Hierdoor hebben honderdduizenden Somaliërs geen toegang tot voedselhulp.

De honger in de Hoorn van Afrika is het gevolg van ernstige droogte. Volgens de VN zijn alleen al in Somalië tienduizenden mensen gestorven aan ondervoeding. Naar schatting 11,3 miljoen mensen hebben voedselhulp nodig.