VS beschuldigen Iran van deal met Al-Qaeda

De regering van Obama heeft Iran ervan beschuldigd een ‘geheime overeenkomst’ te hebben gesloten met een tak van terreurorganisatie Al-Qaeda. Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft zes leden van de Al-Qaedatak aangemerkt als terroristen waar Amerikanen geen zaken meer mee mogen doen.

De tak zou zorgen voor geld en rekruten die aanslagen plegen in Afghanistan en Pakistan. Volgens het ministerie wordt de groep geleid door Ezedin Abdel Aziz Khali, een “prominente Iraanse handlanger van Al-Qaeda”, die opereert in overeenstemming met de Iraanse overheid.

Het ministerie in een verklaring:

“Dit netwerk dient als de belangrijkste pijpleiding waardoor Al-Qaeda geld, mensen en leden vanuit het hele Midden-Oosten naar Zuid-Azië vervoert.”

Ondanks de publieke beschuldigingen van vandaag heerst er onenigheid binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten over de reikwijdte van de relatie tussen de Iraanse regering en Al-Qaeda, zo meldt AP. De meeste analisten erkennen wel dat er op zijn minst een vorm van samenwerking is. De beschuldigingen die vandaag werden geuit gaan echter een stap verder. Volgens het ministerie van Financiën worden de operaties van Al-Qaeda verstoord nu de clandestiene overeenkomst met Iran aan het licht is gebracht. Iran is volgens het ministerie een ‘een uiterste belangrijk doorvoerpunt’ voor geld en extremisten.

Er wordt gespeculeerd dat de bekendmaking vandaag een mogelijke strategie is van het ministerie om de druk op te voeren op kleinere aftakkingen van Al-Qaeda. Door sancties te treffen tegen de leiders van deze takken hopen de VS de activiteiten te verstoren. Een voorbeeld van een dergelijke aftakking is de Jemenitische afdeling van Al-Qaeda.

    • Marije Willems