Vriendenkring Karzai dunt uit door moorden

In hoog tempo worden de bondgenoten van de Afghaanse president Karzai in Kandahar vermoord.

Gisteren trof dat lot de burgemeester.

Wie een hoge overheidsfunctie heeft in de Zuid-Afghaanse stad Kandahar, waar de Talibaan al jaren op veel steun kunnen rekenen, is zijn leven niet zeker. Dat ondervond gisteren ook burgemeester Ghulam Haidar Hameedi, die werd gedood bij een zelfmoordaanslag op de binnenplaats van het stadhuis.

De Talibaan lieten enkele uren later weten dat zij achter de aanslag zaten. De burgemeester stond op hun lijst van doelwitten, zei een woordvoerder van de islamitische strijders. De Afghaanse autoriteiten wilden echter niet uitsluiten dat anderen de daders zijn.

Hameedi is de vierde prominente vertegenwoordiger van het bewind van president Hamid Karzai die in korte tijd in het turbulente zuiden bij een aanslag is gedood. Twee weken geleden overkwam dat Karzais halfbroer Ahmed Wali, die bekendstond als de sterke man in zuidelijk Afghanistan. Eerder dit jaar werden een politiechef en een vicegouverneur in Kandahar vermoord.

Bij een schietpartij afgelopen herfst raakte Hameedi zijn plaatsvervanger kwijt bij een schietpartij. Zelf was hij bij eerdere aanslagen al een paar keer de dans ontsprongen.

De aanslag op hem betekent opnieuw een gevoelig verlies voor president Karzai, die al jaren goed bevriend was met Hameedi.

De burgemeester van de tweede stad van het land kwam gisteren om het leven, toen hij met lokale bewoners een hoog opgelopen geschil over een stuk grond besprak. Volgens de autoriteiten moesten tweehonderd woningen worden afgebroken omdat ze zonder toestemming van de eigenaar van de grond waren gebouwd. Dinsdag was de afbraak begonnen, maar door vallend puin werden een vrouw en twee kinderen gedood.

Een man liep gisteren op het gezelschap af en bracht een bom tot ontploffing, die hij naar wordt aangenomen meevoerde in zijn tulband. Het geldt in Afghanistan als ongepast om mannen te vragen hun tulband af te doen om die op explosieven te doorzoeken. Aanvallers hebben de laatste tijd niettemin herhaaldelijk gebruik gemaakt van deze methode.

De 64-jarige Hameedi was in 2006 teruggekeerd in Afghanistan na een verblijf van twintig jaar in de Verenigde Staten. Daar werkte hij als boekhouder in een reisbureau in Alexandria, dichtbij Washington. In 2007 stelde Karzai hem aan als burgemeester. Hij gold als een van de meest competente bestuurders in het zuiden, dat wat dat betreft weinig mankracht heeft te bieden. Veel bewoners hadden daarom vertrouwen in hem.

Na de dood van Ahmed Wali Karzai werd Hameedi door sommigen gezien als iemand die diens rol zou hebben kunnen overnemen. Ook al miste hij het gezag dat de halfbroer van de president door de jaren heen had weten op te bouwen via complexe allianties en met veel geld van dikwijls twijfelachtige herkomst. President Karzai liet echter zijn keus voor de opvolging vallen op een jongere broer.

De Talibaan hebben juist het laatste jaar veel doelgerichte moorden uitgevoerd op hooggeplaatste functionarissen, die het bewind van Karzai vertegenwoordigen. Sommigen zien hierin een bewijs van de machteloosheid van de Talibaan, die in militair opzicht geen partij zijn voor de Amerikaanse militairen en hun bondgenoten. Maar het feit dat de Talibaan er met grote regelmaat in slagen steunpilaren van de president uit de weg te ruimen, niet alleen in Kandahar maar ook in andere delen van Afghanistan, zorgt ervoor dat juist Karzai en de Afghaanse regering een kwetsbare indruk maken.