VN verlengen missie in Irak met twaalf maanden

Caption: A U.S. soldier attached to the Golden Lions forces walks past a girl carrying her doll, during a patrol in the city of Kirkuk, 250 km (155 miles) north of Baghdad July 20, 2011. Iraq's experimental Golden Lions security force made up of old foes is getting ready to stand alone as U.S. forces withdraw along the potentially explosive fault line of Kirkuk, the disputed northern oil city. Assembled as a beacon of stability in a volatile mix of Kurds, Arabs and Turkmen, the Golden Lions brought together Iraqi soldiers and police with the peshmerga of the semi-autonomous northern Kurdish region under the watchful eye of U.S. troops, who act as a buffer between the wary allies. Picture taken July 20, 2011. REUTERS/Saad Shalash (IRAQ - Tags: CONFLICT POLITICS MILITARY) Een Amerikaanse soldaat patrouilleert door de Iraakse stad Kirkuk. Foto Reuters / Saad Shalash

De VN-Veiligheidsraad heeft ingestemd met het verlengen van de missie in Irak met twaalf maanden.

Daarna evalueert de raad opnieuw zijn aanwezigheid in het land. Dat kan ook eerder als de Iraakse regering dat aangeeft, meldt persbureau AP. Bagdad heeft de Verenigde Naties gevraagd voorlopig in het land te blijven vanwege de rol die de organisatie heeft gespeeld in het vormen van de regering.

De United Nations Assistance Mission for Iraq (UNAMI) ondersteunt en adviseert de regering onder andere over grondwettelijke hervormingen en bij het naleven van mensenrechten. Het mandaat van deze missie liep op 31 juli aanstaande af.