VN: Eritrea was van plan grote aanslag te plegen op top Afrikaanse Unie

The heads of state of African Union (AU) listen to an unseen speaker during the opening of the African Union's 17th summit on June 30, 2011 in Sipopo City, a city built especially for the occasion near the capital Malabo. Equatorial Guinea President Teodoro Obiang Nguema Africa should push for less foreign "interference" in African affairs, including by financing more of the African Union costs. AFP PHOTO/ STR
The heads of state of African Union (AU) listen to an unseen speaker during the opening of the African Union's 17th summit on June 30, 2011 in Sipopo City, a city built especially for the occasion near the capital Malabo. Equatorial Guinea President Teodoro Obiang Nguema Africa should push for less foreign "interference" in African affairs, including by financing more of the African Union costs. AFP PHOTO/ STR Leiders van Afrikaanse landen luisteren tijdens een top van de Afrikaanse Unie in juni, in Equatorial Guinea. Te zien zijn onder meer Abdelaziz Bouteflika, president van Algerijë en Jacob Zuma, de Zuid-Afrikaanse president. Foto AFP

De regering van Eritrea zat achter een plan om aanslagen te plegen op een top van de Afrikaanse Unie in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Dat blijkt uit een onderzoek van de Verenigde Naties. De bedoeling was zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Dit meldt persbureau Reuters, dat het rapport van de VN in handen heeft.

Volgens de VN-onderzoeksgroep was het plan om het hoofdkwartier van de Afrikaanse Unie (AU) met een autobom aan te vallen, een markt in de stad op te blazen en het gebied tussen het kantoor van de Ethiopische premier en het Sheraton hotel aan te vallen - het hotel waar de meeste van de meer dan dertig Afrikaanse staatshoofden verbleven.

Het plan kon worden verijdeld, waarna een onderzoek werd ingesteld. Uit dit onderzoek van de Verenigde Naties komt nu dat de regering van Eritrea aanslagen de op de AU-top organiseerde.

De VN-onderzoekers schrijven dat, hoewel Eritrea eerder rebellengroepen in Etiophië en Somalië steunden als deel van een grensdispuut met Ethiopië, deze nieuwe plannen moeten worden gezien als bedreiging voor heel Oost-Afrika. Inlichtingendiensten van Eritrea zouden actief zijn in Oeganda, Zuid-Soedan, Kenia en Somalië en zo ‘een bedreiging vormen voor de veiligheid en vrede in de regio’.

“Het feit dat dezelfde Eritrese officieren die voor deze operatie verantwoordelijk waren, ook betrokken zijn bij externe operaties in Djibouti, Kenia, Oeganda, Somalië en Soedan, impliceert een toegenomen dreiging voor de hele regio.”- uit het VN-rapport

‘Samenzweerders getraind door Eritrese officieren’

Op één na blijken alle mensen die zijn gearresteerd rond de samenzwering zijn getraind door Eritrese officieren, en ze kregen hun orders direct van hen. De andere gevangene was niet door Eritrea getraind, maar stond wel regelmatig in contact met een Ethiopische rebellengroep, het Oromo Liberation Front (OLF).

“Hoewel ogenschijnlijk een operatie van de OLF, is duidelijk dat dit is bedacht, geplanned, gesteund en georganiseerd door het externe acitiveitenbureau van de regering van Eritrea, onder leiding van generaal Te’ame.” - uit het VN-rapport

Generaal Te’ame zou een van de uitvoerders van het plan hebben meegegeven dat “Addis Abeba moet worden als Bagdad”.

Bij de ontmanteling van de samenzwering zijn onder meer C4-explosieven, gascilinders, ontstekingen en een scherpschuttersgeweer in beslag genomen. Van dat laatste geweer heeft de Roemeense regering bevestigd dat het dat in 2004 heeft verkocht aan de regering van Eritrea.

Ethiopië beschuldigt Eritrea regelmatig van het steunen van rebellengroepen. In april verklaarde de Ethiopische premier Meles Zenawi dat Ethiopië rebellengroepen in Eritrea die als doel hebben president Isaias Afewerki af te zetten gaat steunen.

Eritrea, al onder een VN-wapenembargo, ontkent de aantijgingen. Volgens het land zitten de Verenigde Staten en Ethiopië achter deze “onverantwoordelijke tussenkomst”.

Eritrea heeft in de Hoorn van Afrika geen vrienden meer

NRC’s correspondent Koert Lindijer vertelt vanuit Nairobi, Kenia, over de reputatie van Eritrea:

“Eritrea heeft een slechte relatie met zowel Ethiopië als de Afrikaanse Unie. Eritrea is geschorst als lid van de Afrikaanse Unie vanwege de hulp aan terroristen, zoals Al-Shabaab in Somalië. Het land is daarnaast ook jaloers dat in de hoofdstad Addis Abeba van buurland Ethiopië het hoofdkantoor van de Unie gevestigd is. In 1991 werd het land na vijfentwintig jaar strijd onafhankelijk van Ethiopië, maar Eritrea is zwaar diplomatiek geïsoleerd. Het is bijna een soort Noord-Korea.

Eritrea en Ethiopië zitten elkaar altijd dwars. Als het ene land A zegt, zegt het andere B. Eritrea zal dan waarschijnlijk het VN-rapport niet accepteren en tegenspreken. De gevolgen van dit rapport zijn moeilijk te voorspellen, veel verder kan het land niet geïsoleerd raken. Zeker in de Hoorn van Afrika heeft Eritrea geen vrienden meer. Ethiopië heeft eerder dit jaar verklaard dat een oorlog onvermijdelijk is, maar dat wordt al langer gezegd. Maar wat kan Ethiopië dan doen? Het land invallen met militairen? Dan zijn we weer veertig jaar terug in de tijd en dan zullen de Eritreeërs weer vechten voor hun onafhankelijkheid.” - Koert Lindijer

Laten zien dat Ethiopië niet veilig is

Een van de gearresteerden vertelt aan de VN-onderzoekers dat het doel van de aanval niet per se was om zo veel mogelijk Afrikaanse leiders te doden. De bedoeling was volgens hem te laten zien dat Ethiopië niet veilig is.

“Door dit te doen, zijn er misschien mensen die gaan luisteren naar wat Eritrea te zeggen heeft over Ethiopië. Sommige Arabische staten zullen open staan voor dit standpunt.” - een van de gearresteerden in het VN-rapport