‘Verhuizing Maasstad Ziekenhuis droeg bij aan uitbraak bacterie’

27-07-2011, Rotterdam. Het Maasstad Ziekenhuis. Foto Bas Czerwinski Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, waar afgelopen week weer twee mensen omkwamen na besmetting met de bacterie. Foto NRC / Bas Czerwinski

De verhuizing van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam was een van de oorzaken van de uitbraak van de multiresistente klebsiellabacterie. Dat zegt directeur Paul Smits in het AD. Tot nu toe zijn 27 mensen overleden die met de bacterie in aanraking kwamen.

Volgens Smits heeft de verhuizing in mei het personeel afgeleid. “De aandacht die de verhuizing vroeg, was niet bevordelijk.” Tijdens de voorbereiding op de verhuizing trok het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis drie keer bij het Maasstad aan de bel over de bacterie, nadat patiënten uit Rotterdam waren overgeplaatst.

Algemeen directeur Paul Smits van het Maasstad Ziekenhuis. Foto NRC / Bas CzerwinskiAlgemeen directeur Paul Smits van het Maasstad Ziekenhuis. Foto NRC / Bas Czerwinski

De ziekenhuisdirecteur zegt dat hij door de hectiek pas eind mei van de waarschuwing hoorde. Ook zegt hij in de krant dat ondermaatse hygiëne heeft bijgedragen aan de uitbraak en dat hij te laat werd gewaarschuwd door de microbiologen in het ziekenhuis.

“Ik vind het nog steeds vreemd dat ik niets heb gehoord, terwijl iedereen altijd bij mij naar binnen kan lopen. Als ik had geweten van de hele epidemie, had ik het meteen naar buiten gebracht.” - Paul Smits in het AD

De betrokken medewerkers zijn niet gestraft. Volgens Smits zijn het goede laboranten. In september worden de resultaten van een onderzoek naar de epidemie bekend en worden mogelijk maatregelen getroffen.

    • Peter van der Ploeg