Uitgelicht

FBI team leader Ronald Fleury (JAMIE FOXX) steadies his weapon in a timely thriller that tracks a powder-keg criminal investigation shared by two cultures chasing a deadly enemy ready to strike again: ?The Kingdom?.

Film

Finding Neverland (Marc Forster, 2004, VS/Engeland). Johnny Depp speelt hoofdrol in zoetige biopic over J.M. Barrie, de man die Peter Pan schreef. Hij valt als een blok voor weduwe Kate Winslet en haar vier jongens en vindt eindelijk een manier om zijn kinderlijke fantasie vorm te geven. Net 5, 20.30-22.35u.

Blood Work (Clint Eastwood, 2002, VS). Thrillervakwerk van Eastwood leunt niet op spectaculaire achtervolgingen of geweldscènes maar op sfeer, psychologie, gevoel voor locaties en details. Gepensioneerde FBI-agent (Eastwood zelf) krijgt van typische femme fatale (Wanda de Jésus) het verzoek de moord op haar zuster op te lossen. Veronica, 20.30-22.40u.

American Gangster (Ridley Scott, 2007, VS). Soepel geregisseerde gangsterfilm vertelt een braaf verhaal rond een seventiesgangster (Denzel Washington), die als drugsbaron in Harlem volgens de erecode werkt. Politieagent Russell Crowe is zijn tegenhanger. De grens tussen Goed en Kwaad is vaag. RTL 7, 20.30-00.05u.

25th Hour (Spike Lee, 2002, VS). Spike Lee buigt zich over New York na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 en biedt soms vet en nadrukkelijk, dan weer subtiel een elegie voor het machtige New York van weleer, gepersonifieerd door Wall Street-employé Barry Pepper, joodse intellectueel Philip Seymour Hoffman en drugshandelaar Edward Norton. Ned. 3, 22.45-0.50u.

Informatief

Terzake. Peru begint langzaam maar zeker Colombia in te halen als exporteur van cocaïne. De gevangenissen in de hoofdstad Lima zitten dan ook vol met westerse toeristen die door drugssmokkelaars zijn overgehaald wat mee te smokkelen in hun bagage. Vaak worden deze mules al betrapt bij de douane. Deze Franse reportage uit 2010 volgt een drietal voor drugssmokkel veroordeelde Europeanen in de Peruaanse gevangenis. Canvas, 20.00-20.45u.

Metropolis. Lokale correspondenten met bijzondere verhalen uit het buitenland. Iemands mate van succes wordt niet overal hetzelfde gemeten. In Kenia heeft succes bijvoorbeeld veel te maken met respect. De welvarendheid van de 55-jarige Lepayok groeit evenredig aan zijn veestapel, het aantal vrouwen dat hij trouwt, en het aantal dochters dat zij baren. Ned.3, 20.55-21.25u.

Amazon. Slot van reportageserie waarin Bruce Parry door het Amazonegebied trekt. In deze laatste aflevering arriveert hij het Braziliaanse Para, waar een enorm bosgebied werd gerooid ten behoeve van de veehouderij. Canvas, 21.15-22.10u.

Holland Doc: Lost girl. Slot van een drieluik van Margit Balogh over jeugdhulpverlening. De licht verstandelijk gehandicapte Rebecca zat tot haar achttiende in een gesloten opvanginstantie. Daarna mijdt ze instanties zo veel mogelijk. Al gauw heeft ze schulden, is dakloos en zwanger. Hoe moeten de hulpinstanties omgaan met een gehandicapt meisje dat een kind krijgt? Ned. 2, 23.15-00.08u.

James May on the moon. Reportage ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum van de maanlandingen. James May ontmoet drie astronauten die op de maan zijn geland. Hij maakt vrije val mee, test zijn evenwichtsorgaan en vliegt met een U-2 verkenningsvliegtuig op 20 kilometer hoogte waar hij kan neerkijken op het aardoppervlak. BBC 2, 00.20-01.20u.

Radio

De avonden – Zomeravonden. Te gast is Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Sarina Vitta reist met hem naar een van de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog, nu een oorlogskerkhof in West-Vlaanderen, de regio waar hij is opgegroeid. Daar praten ze over verleden, heden en toekomst. Radio 6, 21.02-23.02u.

Virus. Een ontdekkingsreis door de klassieke muziek, met wisselende presentatoren die niet afkomstig zijn uit die wereld: Sanne Wallis de Vries, Tijl Beckand, Art Rooijakkers, Abdellah Dami, Peter Rosendaal en Giel Bielen, die vanavond presenteert. Met live optredens en muziek, eerder opgenomen in de Rotterdamse Schouwburg. Radio 4, 00.02-01.02u.

Amusement

House. Nieuwe afleveringen (seizoen 7) van Amerikaanse dramaserie rondom de briljante, maar eigenzinnige en onvriendelijke arts Gregory House, gespeeld door Hugh Laurie. Voor deze rol mocht Laurie al twee Golden Globes, twee Emmy-nominaties en een Screen Actors Guild Award in ontvangst nemen. Twee afleveringen: Now what/Selfish. SBS 6,20.30-22.30u.

In Therapie. Tweede reeks van Nederlandse dramaserie over therapiesessies. Met vanavond Wouter (Jeroen Krabbé), die een groot chemisch concern leidt. Als het concern in opspraak komt, raakt hij in een zware depressie. Ned. 2, 22.45-23.15u.