Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Uitbraak bacterie Maasstad Ziekenhuis al in maart ontdekt

Name: BCMAASSTAD03_41689.jpg Caption: 27-07-2011, Rotterdam. Foto Bas Czerwinski IPTC Date: 00:00 01/01/00 Arrival Date: 09:57 28/07/11
Name: BCMAASSTAD03_41689.jpg Caption: 27-07-2011, Rotterdam. Foto Bas Czerwinski IPTC Date: 00:00 01/01/00 Arrival Date: 09:57 28/07/11 Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Foto NRC / Bas Czerwinski

Microbiologen van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam constateerden op 14 maart al de uitbraak van een resistente bacterie, schrijven redacteuren Esther Rosenberg en Frederiek Weeda vanmiddag in NRC Handelsblad.

Eind mei werd bekend dat het ziekenhuis de nauwelijks te bestrijden multiresistente klebsiellabacterie in huis te hebben en er alles aan te doen om die uit te bannen. Het ziekenhuis gaf toe dat het te traag gehandeld had, maar dat de medisch microbiologen het nog maar net wisten. Dat blijkt nu dus niet te kloppen.

Medisch microbioloog Ann Demeulemeester van het huisartsenlaboratorium in Etten-Leur ontdekte op 14 maart de bacterie bij een patiënt, een oudere man, die daarvoor enkele maanden op de intensive care van het Maasstad had gelegen. Zij lichtte meteen haar collega, Tjaco Ossewaarde, bij het Maasstad Ziekenhuis in over de vondst.

Ze waarschuwde Ossewaarde dat de patiënt onderweg was naar zijn ziekenhuis. Demeulemeester: „Tjaco zei: ‘Wacht even, dan pak ik pen en papier en noteer ik de gegevens. Ik vertelde hem dat de patiënt eerder in zijn ziekenhuis had geleden. Hij zei: Dank je, ik ga ermee aan de slag.” Ze hoorde er niets meer van, tot eind mei.

Ook het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam lichtte, op 8 april, het Rotterdamse ziekenhuis in over de vondst van de resistente Klebsiella.

Inmiddels zijn in het Maasstad ziekenhuis 78 patiënten met de bacterie besmet, waarvan er 27 zijn overleden. Op dit moment wordt onderzocht of zij met of dóór de bacterie zijn overleden. Het ziekenhuis zegt dat het sterftecijfer op de IC niet hoger is dan voor de uitbraak.

Bestuursvoorzitter Paul Smits laat weten niet op de hoogte te zijn van de waarschuwingen in maart en april. Hij was ook in mei niet op de hoogte van de uitbraak van de gevaarlijke resistente bacterie. Smits: “Als dit klopt, hadden ze me direct op 14 maart moeten waarschuwen”. Volgens Smits is een verschil van inzicht tussen de hygiënisten en de medisch microbiologen de oorzaak dat pas zo laat de besmetting bekend werd. De medisch microbiologen dachten lang dat ze het zelf op konden lossen, legt Smits uit.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) besloot vorige week het Maasstad Ziekenhuis voor twee maanden onder verscherpt toezicht te stellen. De inspectie heeft onvoldoende vertrouwen in het ziekenhuisbestuur om eigenhandig de uitbraak van de gevaarlijke klebsiellabacterie onder controle te krijgen.

Lees het uitgebreide interview met bestuursvoorzitter Paul Smits in de papieren of digitale editie van NRC Handelsblad.

Specialist stapt op uit protest

Update 16.18: Anesthesioloog Jan Klein, tevens hoogleraar veiligheid in de zorg is bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, legt zijn functie neer bij het Maasstad Ziekenhuis. De directie is niet ingegaan op zijn aanbod het ziekenhuis te helpen met zijn kennis. Dat schrijft Klein op zijn blog voor artsennet.nl . Volgens hem bevindt hij zich nu in een “onmogelijke spagaat”:

“In de huidige crisis was er een situatie ontstaan waarbij ik niet anders kon en wilde dan mijn kennis uit de praktijk en de wetenschap in te brengen om mee te helpen aan de oplossing. Ondanks herhaald aandringen is niet op mijn aanbod ingegaan”.

Klein werkte sinds anderhalf jaar twee dagen per week als anesthesioloog bij het Rotterdamse ziekenhuis. Vanavond licht de hoogleraar zijn vertrek toe in het televisieprogramma Nieuwsuur.