Trojka inspecteert Portugal voor nieuwe tranche noodsteun

Caption: A man buys fruits at Benfica market in Lisbon July 21, 2011. REUTERS/Rafael Marchante (PORTUGAL - Tags: BUSINESS AGRICULTURE) Foto Reuters / Rafael Marchante

De Europese Centrale Bank (ECB), de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn vandaag begonnen met een twee weken durend onderzoek dat moet vaststellen of Portugal voldoet aan de voorwaarden aan het noodpakket - van de zogenoemde trojka - ter waarde van 78 miljard euro.

Een vertegenwoordiger van de Europese Commissie laat tegenover persbureau AFP weten dat de inspectie een voorwaarde is voor het vrijgeven van de tweede tranche van de steun aan het noodlijdende land. De inspectie valt samen met de aankondiging van de Portugese minister van Financiën Vitor Gaspar om de overheidsuitgaven met tien procent te verminderen.

Vandaag stemt het Portugese parlement over een wetsvoorstel dat het ontslagrecht versoepeld. Dit wetsvoorstel is een van de voorwaarden die de trojka gesteld heeft aan de financiële hulp aan het land. Volgens werkgevers zal de nieuwe wet de werkloosheid terugdringen omdat het gemakkelijker wordt mensen te ontslaan en aan te nemen. Vakbonden zijn van oordeel dat de rechten van werknemers in het geding zijn en hebben demonstraties aangekondigd.

Begin deze maand kreeg Portugal van kredietbeoordelaar Moody’s Investors Service de zogenoemde junkstatus, omdat het niet zou kunnen voldoen aan de gestelde bezuinigingsdoelen. Kredietbeoordelaar Fitch liet in een verklaring weten dat als Portugal niet kan goed uit de inspectie komt van de trojka, deze in navolging van Moody’s, het land ook de junkstatus zal toekennen. Eerder lichtte economieredacteur Melle Garschagen van NRC Handelsblad toe wat een junkstatus inhoudt, toen Moody’s eerder deze week ook Ierland deze status toekende:

De status betekent dat de meeste beleggers volgens hun eigen richtlijnen geen geld meer mogen lenen aan het land. De kans op wanbetaling is zo groot dat de meeste beleggers er niet meer in mogen stappen.