Treinongeluk in China veroorzaakt door ontwerpfout in seinapparatuur

Nabestaanden van het treinongeluk eisen meer medewerking van de Chinese overheid. Foto AP

De botsing tussen twee hogesnelheidstreinen in het oosten van China waarbij 39 passagiers omkwamen en 200 anderen gewond raakten, is het gevolg geweest van een ontwerpfout in de seinapparatuur. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua gisteren op gezag van het spoorbedrijf van Shanghai.

Het ongeluk ontstond zaterdagavond nadat een trein was stilgevallen door een blikseminslag. De machinist van een naderende trein was hiervan niet op de hoogte en botste op de stilstaande trein, waardoor enkele wagons van een viaduct vielen.

De ontwerpfout in het beveiligingssysteem had tot gevolg dat het sein niet op rood, maar op groen stond. Het spoorwegbedrijf heeft de storing omschreven als een “ernstige fout”.

Tijdens zeldzame protesten in de nasleep van het ongeluk eisten Chinese burgers dat de overheid “de ware reden van het ongeluk zou openbaren”. Zij menen dat de autoriteiten de toedracht geheim houden. Enkele nabestaanden weigeren een schadevergoeding te accepteren zolang de waarheid niet boven tafel komt.