Toename kraamkamers door minder thuisbevallers

Uit een informatiefolder van het Amsterdamse bevalcentrum West

Doordat steeds meer vrouwen in het ziekenhuis willen bevallen is een ware bouwexplosie aan kraamkamers ontstaan. Dat blijkt uit een steekproef van De Telegraaf.

Alleen al in de regio Leiden stijgt het aantal ziekenhuisbevallingen de komende twee van 3.000 naar 3.600. De stijging doet zich ook in andere regio’s voor.

Het LUMC in Leiden heeft een extra verloskamer ingericht en zet extra personeel in. Komend jaar komt er nog een kamer bij en het uiteindelijke doel is een groot verloskundig centrum.

In het Nijmeegse Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis is het ook drukker en worden vijftien nieuwe, luxe kraamsuites gebouwd. Naast het ziekenhuis werd in juni al een geboortehuis met drie kraamkamers geopend.

Volgens hoogleraar verloskunde Jan van Lith van het LUMC komt de afkeer van thuisbevallen onder meer door de berichtgeving in de media over hoge babysterfte in Nederland. Hoewel onderzoeken de cijfers nog moeten bevestigen nemen vrouwen volgens hem het zekere voor het onzekere. Ook de toegenomen vraag naar pijnbestrijding bij bevallingen speelt mee.

Tien jaar geleden werd nog slechts 37 procent van de kinderen in het ziekenhuis geboren. Uit de meest actuele cijfers blijkt dat vorig jaar driekwart van de 184 duizend bevallingen in het ziekenhuis plaatsvond.

    • Ward Wijndelts