Syrische troepen doden vijf burgers

Syrische veiligheidstroepen hebben drie burgers doodgeschoten in de oostelijke stad Deir al-Zor in een nieuwe poging om de protesten tegen president Bashar al-Assad de kop in te drukken. Dat zeggen bewoners tegen persbureau Reuters.

Een bewoner, een computerprogrammeur die weigerde zijn naam te noemen, aan de telefoon:

“Moskeeën roepen om bloed (offers) voor veertien zwaar gewonde mensen. [...] Drie tanks en vier pantserwagens zijn ingezet in en rond het centrale plein. Duizenden mensen zijn nog steeds naar buiten gegaan voor een nachtelijke demonstratie.”

Afgelopen zondag verving president Assad de civiele gouverneur van de provincie Deir al-Zor door een geheime politieofficier. De actie volgde twee dagen na de grootste pro-democratiedemonstraties in de provincie tot nu toe in de opstand.

Vorige week omsingelde het leger de stad Albu Kamal aan de oostelijke rand van Deir al-Zor, nadat dertig soldaten overliepen naar aanleiding van de moord op vier demonstranten, aldus inwoners.

Deir al-Zor produceert het meeste olie van de totale Syrische olieproductie van 380.000 vaten per dag, maar behoort tot de armste van de dertien provincies van het land.

De Syrische autoriteiten hebben de meeste onafhankelijke journalisten verdreven sinds de opstand vijf maanden geleden uitbrak. Het is daardoor lastig om feiten te controleren en verhalen bevestigd te krijgen. De Syrische regering reageert doorgaans niet op berichtgeving over omgekomen burgers. Het dodental door de protesten tegen Assad wordt geschat op 1.600.