Shell profiteert van olieprijs

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell heeft geprofiteerd van hogere mondiale olieprijzen. De winst over het tweede kwartaal steeg met 52 procent naar 6,6 miljard dollar (4,6 miljard euro), exclusief eenmalige meevallers van 1,4 miljard dollar. De winststijging is ook te danken aan een licht hogere olieproductie van Shell. De gasproductie daarentegen daalde, mede door verkoop van gasvelden in de VS.

De totale olie- en gasproductie kwam in het tweede kwartaal uit op gemiddeld 3 miljoen vaten olie-equivalent per dag (gas is hierbij omgerekend naar olie). Dat is 1 procent minder vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ondanks die daling houdt Shell vast aan zijn doel om de olie- en gasproductie op te voeren tot 3,7 miljoen vaten olie-equivalent per dag in 2014. Het gaat hiervoor de komende jaren 100 miljard dollar investeren in nieuwe projecten.

Op de beurzen van Amsterdam en Londen was de koers van Shell rond het middaguur licht gedaald met respectievelijk 0,6 procent (naar 25,62 euro) en 0,8 procent (naar 2,24 Britse pond).