Shabaab rekruteerde 40 Amerikanen

Meer dan veertig Amerikanen zijn de afgelopen jaren naar Somalië gereisd om zich daar aan te sluiten bij de radicaal-islamitische militie Al-Shabaab. Dat blijkt uit een rapport dat het Veiligheidscomité van het Amerikaanse congres gisteren presenteerde.

„We zijn vooral bezorgd over de ongeïdentificeerde Al-Shabaab-rekruten die onopgemerkt terug naar Amerika kunnen komen,” aldus Peter King, de republikeinse voorzitter van het comité. Over 25 van de 40 rekruten is weinig bekend. De overige vijftien zijn volgens het rapport bij gevechten omgekomen, drie van hen pleegden een zelfmoordaanslag.

Democratische leden van het comité waarschuwden gisteren dat de dreiging niet overschat moet worden en dat „waakzaamheid in proportie moet zijn tot waarschijnlijkheid”.

Al-Shabaab strijdt vooral op Somalische bodem, maar gevreesd wordt dat de militie internationale aspiraties aan het ontwikkelen is. Vorig jaar pleegde Al-Shabaab twee bomaanslagen in Oeganda. Daarbij kwamen 79 mensen om het leven. (Reuters/AP)