Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Rotterdam plat door storing

Het resetten van een ‘cross-connectkastje’ van de KPN. Dat volstond om Rotterdam gisteren fors te ontregelen. „We zijn volledig afhankelijk van de ICT geworden.”

Eén storing in één kastje van KPN en heel Rotterdam en omgeving is ontregeld. Gisterochtend was het alarmnummer 112 niet goed bereikbaar, de meldkamer moest hulpdiensten op hun mobiel bellen omdat de piepers niet werkten, en de metro werd voor de zekerheid stilgezet.

Vandaag maakte KPN de bron van het kwaad bekend: toen een zogeheten cross-connectkastje in de Waalhaven na onderhoud werd gereset, vielen alle 6.200 verbindingen die daar samenkomen weg. Waaronder de communicatiesystemen van de hulpdiensten. Het duurde uren.

„Dit soort storingen komt heel regelmatig voor, maar zelden met zulke drastische gevolgen voor kritische infrastructuur”, zegt Aiko Pras, die de vakgroep communicatiesystemen leidt aan de Universiteit Twente. „Het laat zien hoe volledig afhankelijk wij zijn geworden van ICT, zonder dat we ons bewust zijn van de risico’s die daaraan verbonden zijn. Het is een illusie om te denken dat dit een eenmalig incident is.”

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil pas conclusies trekken als is onderzocht waardoor het C2000- systeem door de storing werd platgelegd. Wel benadrukt een woordvoerder dat er geen slachtoffers zijn gevallen. „Het systeem heeft gehaperd, maar er is ons niet bekend dat de hulpdiensten niet op tijd waren.” Politieposten en brandweerkazernes werden extra bezet en ziekenhuizen en gevangenissen gewaarschuwd dat brandmelders niet werkten.

Het C2000-systeem is al langer omstreden, onder andere omdat het faalde bij de rellen bij Hoek van Holland twee jaar geleden. Volgens het ministerie is de beschikbaarheid van het systeem 99,3 procent en heeft de Tweede Kamer vorig jaar besloten niet het benodigde bedrag van 1 miljard euro te investeren voor een volledige back-up van het systeem. Rotterdamse politici hebben het echter onacceptabel genoemd dat de hulpdiensten gisteren langdurig waren ontregeld. „In een regio als Rotterdam, met zo’n grote petrochemische industrie, kun je je een dergelijke storing gewoon niet veroorloven”, zei burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Aiko Pras vindt het terecht dat de burgemeester fel reageert. „In de telecom wordt een betrouwbaarheid gehanteerd van ‘five nines’: 99,999 procent. Voor dit soort infrastructuur moet de betrouwbaarheid zeker tien keer zo groot zijn: six nines.”

Wat hij niet begrijpt, is dat KPN de cruciale verbindingen van de hulpdiensten niet heeft afgezonderd van de rest van de infrastructuur.