Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rel bij gerechtshof Amsterdam om Tom Schalken

Als straf voor het publiekelijk verdedigen van rechter Tom Schalken wordt Peter Kop, oud-raadsheer in de Hoge Raad, naar eigen zeggen niet geïnstalleerd als raadsheer-plaatsvervanger bij het Amsterdamse gerechtshof.

Kop werd afgelopen dinsdag door de president van het Amsterdamse gerechtshof Leendert Verheij ontboden. Verheij is boos omdat Kop in een bijdrage op de website van boekhandel Athenaeum op 16 juli schreef dat Tom Schalken zich „gelukkig niet laat inperken” in de uitoefening van het recht op vrije meningsuiting. Schalken nam begin deze maand ontslag als raadsheer-plaatsvervanger en uitte in een interview met NRC Handelsblad kritiek op het handelen van de Amsterdamse rechtbank in de strafzaak tegen Geert Wilders. Schalken was een van de drie raadsheren van het Amsterdamse hof die het Openbaar Ministerie opdracht gaven Wilders te vervolgen. In deze zaak raakte hij zelf in opspraak.

Verheij liet na het vraaggesprek in deze krant weten het „helemaal onaanvaardbaar” te vinden dat rechters elkaar in het openbaar de maat nemen. Hofpresident Verheij eist van Kop dat hij schriftelijk toezegt nooit publiekelijk kritiek te uiten op andere rechters. „Omdat ik dit weiger zei Verheij dat mijn voorgenomen benoeming tot raadsheer-plaatsvervanger niet langer kan doorgaan”, aldus Kop, die eerder ook werkte als vicepresident van het Amsterdamse hof. „Hij ziet mijn artikel als onaanvaardbare kritiek op hem als functionaris.”

Verheij wil desgevraagd niet reageren omdat het om „een interne personele aangelegenheid’’ gaat. Inmiddels is er nog een lid van zijn gerechtshof, senior raadsheer Reiner de Winter, die het deze week op de website NJBlog.nl opneemt voor Schalken. De Winter vindt dat er „serieuze aandacht” moet komen voor Schalkens betoog. Raadsheer De Winter heeft naar eigen zeggen geen reactie gehad van zijn president. Verheij laat weten dit stuk „nog niet te hebben gelezen”.