Rare planten in kruidenthee

In meer dan eenderde van zestig onderzochte soorten kruidenthees zitten ingrediënten die niet op de verpakking vermeld staan.

Tot die conclusie komen drie leerlingen van de Trinity School in New York na DNA-onderzoek onder supervisie van wetenschappers van de Rockefeller University. De scholieren identificeerden de basenvolgorde van twee genen in het DNA van bladgroenkorrels, waarvan de volgorde kenmerkend is voor plantensoorten. Via deze genetische barcode is de plantensoort of -familie in het theemengsel te achterhalen. Kamille kwam het meest voor als onvermeld ingrediënt, maar de scholieren troffen ook vervuiling met straatgras, varens en peterselieachtigen aan. Vier soorten kruidenthee bevatten het DNA-profiel van de theeplant Camellia sinensis, zonder dat dit werd vermeld. Gewone zwarte thee bleek ook niet altijd zuiver. In drie van de zeventig onderzochte soorten zaten DNA-profielen van andere planten. Of er opzet in het spel is, of dat de vreemde planten per ongeluk in de thee terecht zijn gekomen, kan uit het onderzoek dat eind vorige week werd gepubliceerd in Scientific Reports niet worden geconcludeerd. (NRC)