Plezante frietsaus

Ik was laatst met vrienden een weekendje bij onze zuiderburen op bezoek. En een visitatie aan België is natuurlijk niet compleet zonder een stop bij de snackbar. Een van mijn reisgenoten was al eens eerder op jacht geweest naar de beste friet van België en wist nog wel een adresje waar ze zeer smakelijke frituur uitdeelden en waar bovendien een bijzondere vrouw de scepter zwaaide. De dame die dit frietkot runde was inderdaad al een attractie op zich, met een opvliegende persoonlijkheid en 24/7 het hart op de tong.

Omdat het buiten hard regende besloten we ons reisgezelschap op te splitsen. De ene helft ging in de rij staan voor de bestelling en de andere helft zou binnen alvast een plekje zoeken, zodat we in ieder geval een droge frietbeleving zouden hebben. Dat laatste was helaas niet toegestaan. De dialoog ging ongeveer zo: „,Allee! Waar denkt gij naartoe te gaan!” schreeuwde de stevige blonde frietenbakster. „We wilden alvast een plekje...” begon reisgenoot C. Het gekrijs vanuit het friethok ging verder. „Gij denkt toch niet dat gij zomaar hier kan schuilen voor de regen terwijl ik hier allemaal betalende klanten heb!?!” „Maar...”, probeerde reisgenoot J. terwijl ze naar mij wees. De vrouw was genadeloos. „Sluit maar achter in de rij aan.” Met hangende schouders en het hoofd omlaag vertrokken C. en J. vol schaamte richting de uitgang. Gelukkig hoefden we de scheldkanonnade niet al te persoonlijk op te vatten, want volgens de klanten die ook op het terras zaten te verkleumen was deze manier van communiceren gebruikelijk in dit etablissement. Dat bleek ook toen de man die achter ons in de rij stond extra mayonaise op zijn frites deed. Hij werd uitgescholden, voor gek gezet en moest 65 cent bijbetalen. Daarom speciaal voor deze onfortuinlijke man het recept voor zelfmaakmayo. Opdat hij het nooit meer hoeft te ‘pikken’. En voor u, omdat zelfgemaakte mayonaise gewoon heel erg lekker is.

Voor een flinke klodder mayo:

1 ei

1 theelepel dijonmosterd

zout en (witte) peper 250 ml

plantaardige olie

halve citroen

Scheid het eigeel van het eiwit en meng de dooier samen met een snuf zout, peper en mosterd in een grote kom tot een egale mix. Voeg vervolgens steeds kleine beetjes olie toe terwijl je de boel goed door elkaar klopt met een garde. Ik heb voor mijn mayonaise zonnebloemolie gebruikt, maar je kunt ook maïsolie, raapzaadolie of sojaolie gebruiken. Roer als alle olie is opgenomen en de mayonaise dik genoeg is, nog een theelepel lauw water door de saus en voeg er naar smaak citroensap bij. Klop alles nogmaals door elkaar en serveer bij een portie Vlaamse friet. De mayo is in de koelkast nog een paar dagen houdbaar.

Stéphanie Versteeg