Perfecte steak, perfecte wijn

Afgelopen maandag kreeg ik Marcus Polman op bezoek. Polman is een boek aan het schrijven, Handboek voor de Perfecte Steak, alles wat je als man moet weten over biefstuk bakken. Nu weet ik in ieder geval al een ding: biefstuk kan niet zonder wijn. En dat is ook precies waar hij het met mij over wilde hebben. Zijn verzoek was of ik wat perfecte wijnen voor bij de perfecte steak zou kunnen adviseren. Graag. Al was het maar omdat ik zelf verre van een vegetariër ben. En omdat mijn bloeddorst veelal gepaard gaat met een enorme drang naar nog meer rood. Aldus diende zich –heel toepasselijk – tevens een rode draad aan. Zo vormt een steak een prachtig alibi om je mooiste fles uit de kelder te halen. En wie dan kiest voor rood van cabernet sauvignon, of een blend waarin deze druif de hoofdrol opeist, zit helemaal goed. We mijmerden wat over de onvermijdelijke uitzonderingen. Dat steak fiorentina zich beter thuis voelt bij Chianti Classico Reserva. Barolo graag een gemarmerde ribeye aandoet.Dat Argentijnse Malbec naadloos aansluit bij T-Bone met chimmichurri-saus. En dat ik eens de ultieme wijn-spijscombinatie had getroffen door nota bene wit van Chenin Blanc uit de Loire (Domaine de Bellivière ‘Les Rosiers’ 2006 Jasnières) te schenken bij tournedos béarnaise. Verder echter stonden alle seinen op rood. En kwam het dus mooi uit dat collega Hoeben gisteren een ribeyecollege heeft gehouden. Ik daal al weer af richting de wijnkelder waar ik draal rondom wat verschillende jaargangen Château Montrose uit Saint-Estèphe waar hoognodig weer eens wat van geproefd dient te worden. Of zal ik de proeffles Penfold’s Rawson’s Retreat 2010 Cabernet Sauvignon uit Australië verder soldaat maken? Zonde om weg te gooien, want bijzonder geslaagd dit oogstjaar. En die kunt ook u drinken bij uw ribeye zonder dat dit een rib uit uw lijf is: € 6,99 bij Albert Heijn.

Handboek voor de Perfecte Steak, alles wat je als man moet weten over biefstuk bakken van Marcus Polman verschijnt in oktober bij Uitgeverij Fontaine (€ 14,95)

    • Harold Hamersma