Paraffine bedekt deel Friese Waddenkust

Wadlopers nabij Holwerd. Foto Wikimedia Commons/GerardM

Aan de Friese Waddenkust, nabij het plaatsje Holwerd, is de afgelopen dagen meer dan vijfduizend liter paraffine aangespoeld. Het bestanddeel van ruwe olie is vermoedelijk afkomstig van een boorplatform.

De paraffine is op een kuststrook van zo’n twintig kilometer te vinden. De kaarsachtige substantie is volgens Rijkswaterstaat niet direct schadelijk voor het milieu en kan handmatig worden opgeruimd. De schoonmaakwerkzaamheden beginnen vandaag en zullen naar verwachting een week in beslag nemen.

De laatste keer dat paraffine een deel van de Nederlandse kust bedekte was in 2009, toen 25.000 liter van de materie tussen Bergen en Egmond en rond de Hondsbossche Zeewering aanspoelde.

Paraffine kan worden gebruikt om kaarsen en waxinelichtjes te vervaardigen. Daarnaast wordt het gebruikt om kaas te omhullen en ski’s en snowboards te waxen.