Oud-minister Bert Koenders VN-gezant Ivoorkust

Bezoek van Bert Koenders (R) als toenmalig minister voor Ontwikkelingssamenwerking aan het Afghaanse Chora, een district ten noordoosten van Tarin Kowt. Foto NRC / Bas Czerwinski Bezoek van Bert Koenders als toenmalig minister voor Ontwikkelingssamenwerking aan het Afghaanse Chora, een district ten noordoosten van Tarin Kowt. Foto NRC / Bas Czerwinski

Oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) is de nieuwe speciaal vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Ivoorkust. Hij wordt hiermee de hoogste VN-vertegenwoordiger in Ivoorkust. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vanavond.

Koenders is benoemd door secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon. De belangrijkste taak van Koenders wordt het bijdragen aan ‘een vreedzame ontwikkeling van de huidige problematiek in Ivoorkust’.

De oud-minister is blij met zijn benoeming:

“Ik ben vereerd, maar het wordt een zware klus. Ik hoop erg dat ik mijn bijdrage kan leveren aan vrede en veiligheid voor de mensen in Ivoorkust en West-Afrika. Dit is een belangrijke vredesoperatie voor de VN.”

In Ivoorkust was het de afgelopen maanden erg onrustig na de presidentsverkiezingen eind vorig jaar. De eerdere president Laurent Gbagbo weigerde de macht af te staan, tot ongenoegen van aanhangers van de gekozen president Alassane Ouattara. Gbagbo werd in april gearresteerd, maar is nog steeds niet in staat van beschuldiging gesteld.

De Ivoriaanse president Ouattara heeft inmiddels een onafhankelijke commissie in het leven geroepen die mensenrechtenschendingen begaan in de nasleep van de verkiezingen eerder moet onderzoeken.

NRC’s diplomatiek redacteur Juurd Eijsvoogel over zijn benoeming:

“Het is een interessante baan voor Koenders. Ivoorkust is na de crisis van de afgelopen maanden in een belangrijke overgangsfase nu de gekozen president Ouattara eindelijk aan de macht is gekomen - met behulp van de VN. Koenders gaat nu leiding geven aan de VN-operatie daar en dat is een behoorlijk omvangrijke operatie, met ruim achtduizend blauwhelmen en 1200 man politiepersoneel. Met zijn belangstelling is dit een boeiende baan op een interessant moment voor Ivoorkust. Hij moet daar de seceretaris-generaal Ban Ki-moon vertegenwoordigen, en hem en de Veiligheidsraad af en toe verslag uitbrengen. Wat Melkert doet vanuit Irak.”