Onderzoek naar terreurdaden

De Noorse regering laat een onafhankelijke commissie onderzoek doen naar de terreurdaden van Anders Behring Breivik. „Het is belangrijk om alle aspecten van de aanslagen te onderzoeken en lessen te trekken uit wat er is gebeurd”, zei premier Jens Stoltenberg gisteren op een persconferentie.

Volgens Stoltenberg zal „de organisatie en de capaciteit van de politie deel uitmaken van de evaluatie”. Er was de afgelopen dagen kritiek op het feit dat het de politie meer dan een uur kostte om ter plaatse te zijn. De premier zei dat hij „veel respect had voor de manier waarop de autoriteiten en de verschillende diensten hebben gehandeld”. De politie zei gisteren nogmaals geen grote fouten te hebben gemaakt.

Volgens de Noorse politievakbond heeft het ministerie van Justitie gisteren 20 miljoen Noorse kronen (ongeveer 2,6 miljoen euro) toegezegd voor de twee politieregio’s waar de terreurdaden plaatsvonden. Daarmee zouden honderd extra politiemensen kunnen worden aangenomen.

Stoltenberg kondigde aan dat er een monument komt voor de slachtoffers van de aanslagen. Ook zei hij dat nabestaanden financiële ondersteuning zullen krijgen. De premier herhaalde dat Noorwegen op de terreurdaad zal reageren met meer tolerantie, meer democratie en meer openheid. „We moeten een duidelijk onderscheid maken tussen extreme visies, meningen – die zijn legaal, die mag je hebben. Wat niet legaal is, dat is om te proberen die extreme visies met geweld te verwezenlijken.”

De politie gaf gisteren op een persconferentie meer details over de arrestatie van Breivik. Volgens woordvoerder Håvard Gåsbakk was het „een heel gewone arrestatie”. De politie riep naar Breivik dat hij zich moest overgeven. Het zicht was slecht en ineens stond de dader voor hen met zijn handen omhoog. Zijn wapens had hij toen al weggegooid.