News of the World luisterde telefoon van moeder vermoord meisje af

Het hoofdkantoor van News International in Londen, waar ook de Britse krant News of the World onderdeel van was. Archiefbeeld 6 juli 2011. Foto Reuters / Olivia Harris

Ook de moeder van het Britse vermoorde achtjarige meisje Sarah Payne was een doelwit van de tabloidkrant News of the World. De Britse politie heeft de moeder, Sara Payne, verteld dat zij sterke aanwijzingen hebben gevonden die erop wijzen dat haar telefoon is afgeluisterd door NOTW-verslaggever Glenn Mulcaire. Dat meldt de Britse krant The Guardian vanmiddag.

Aangenomen wordt dat het bewijs betrekking heeft op een telefoon die Sara Payne kreeg van toenmalig NOTW-hoofdredacteur Rebekah Brooks als een geschenk zodat ze in contact kon blijven met haar achterban, aldus The Guardian op haar website.

Sarah Payne werd in 2000 ontvoerd en vermoord.

Afluisteren voicemail vermist meisje Milly was druppel voor krant

Op 7 juli trok eigenaar en mediatycoon Rupert Murdoch de stekker uit NOTW naar aanleiding van een afluisterschandaal waarbij onder andere een medewerker in 2002 de telefoon van het 13-jarige vermiste meisje Milly Dowler hackte. Het feit dat naast beroemde Britten ook normale Britten niet veilig waren voor afluisterpraktijken was de druppel en de grote maatschappelijke verontwaardiging die daardoor ontstond, zette Murdoch ertoe de krant stop te zetten.

Al in april werden twee journalisten van de krant in hechtenis genomen in verband met hun rol bij het afluisteren van enkele beroemde Britten. Daarnaast werd bekend dat berichten van slachtoffers van de aanslagen in Londen op 7 juli 2005 en nabestaanden van Britse militairen werden afgeluisterd. Inmiddels zijn veel betrokkenen bij het schandaal opgestapt (o.a. Paul Stephenson, hoofd van de Londense politie) of gearresteerd (o.a. Andy Coulson, voormalig hoofdredacteur NOTW en voormalig woordvoerder van premier David Cameron) (overzicht). Volgens de Britse politie zouden mogelijk zo’n vierduizend mensen afgeluisterd zijn door de krant.

Onderzoek naar afluisterpraktijken vandaag van start

Het onderzoek naar het afluisterschandaal is vandaag van start gegaan. Als eerste wordt onderzocht of het land een strengere regulering van de media nodig heeft. Rechter Brian Leveson zegt de wettelijke macht te hebben om verklaringen en documenten van getuigen te eisen. Hij is naar eigen zeggen van plan ‘zo snel mogelijk’ gebruik te willen maken van dit recht.

Naast het onderzoek naar regulering van de media wordt er ook onderzoek gedaan naar de beschuldigingen aan het adres van News of the World. Eerst moet echter het politieonderzoek worden afgewacht, dit kan echter nog jaren duren. Later wordt ook gekeken naar de relatie tussen de pers, de politie en de politiek.

Update 18.55 uur: De raad van bestuur van de Britse satellietzender BSkyB staat unaniem achter het besluit van James Murdoch om voorzitter te blijven van het bedrijf. Murdoch, tevens directeur van de internationale tak van News Corp., waar ook News of the World onder viel, staat onder grote druk door het afluisterschandaal in Groot-Brittannië.