NAVO: grensposten in Kosovo nu militair gebied

A Kosovo Serb woman ask for direction from Slovenian troops serving in the NATO-led peacekeeping mission in Kosovo in a checkpoint in the bridge in the ethnically divided town of Mitrovica on Thursday, July 28, 2011. A mob of about 200 Serbs hurled firebombs and set ablaze a customs post on Kosovo's northernmost border with Serbia on Wednesday, hours after Kosovo's special police withdrew from the area. NATO responded by sending hundreds of troops in an attempt to quell the violence and came under fire as it did so, NATO spokesman, Cpt. Hans Wichter told The Associated Press. In the background, top left, is a bill board put up by NATO Liaison monitoring team "Monitoring and Liaison Committed to you'. (AP Photo/Visar Kryeziu) Sloveense troepen die dienen in de door NAVO-geleide vredesmissie in Kosovo bij een controlepost op de brug van het etnisch verdeelde stadje Mitrovica. Foto AP / Visar Kryeziu

De NAVO heeft twee grensposten aan de grens van Kosovo met Servië uitgeroepen tot militair gebied en gedreigd met het gebruik van dodelijk geweld. De maatregel volgt nadat etnische Serviërs gisteren de grensovergang in brand staken en NAVO-militairen beschoten.

Erhard Buhler, de Duitse bevelhebber van de NAVO, tegen persbureau Reuters:

“Ik kan een volgende poging niet uitsluiten, maar beide grenzen worden natuurlijk verklaard tot militaire verboden zones en de geweldsinstructies zijn heel duidelijk.”

“De soldaten kunnen dodelijk geweld gebruiken, ze kunnen hun wapens inzetten om zichzelf te verdedigen, het volk en het militaire gebied. Iedereen die niet bevoegd is om te werken in de grensposten of bevoegd is om de grenzen over te steken, horen daar niet te zijn.”

Eerder deze week verklaarde de Kosovaarse regering deze grenspost en een andere onder controle te hebben. De Kosovaarse premier Hashim Thaci had opdracht gegeven tot de politiemissie, om zijn greep op het noorden te verstevigen. De etnische Serviërs reageerden woedend. Zij identificeren zich meer met buurland Servië, dat de unilaterale afscheiding van Kosovo in 2008 niet erkent.

‘Gezagsverhoudingen in noorden Kosovo erg onduidelijk’

Onze correspondent Marloes de Koning over de onrust in Kosovo:

“De regering in Pristina heeft deze week geprobeerd een einde te maken aan de onduidelijke gezagsverhoudingen in het noorden van Kosovo. Daar is de meerderheid van de bevolking etnisch Servisch en wordt het gezag van de regering in Pristina niet erkend. Doordat niet duidelijk is wiens wetten er gelden, gelden er geen. Het grensgebied is een paradijs voor smokkelaars.

De afscheiding van Kosovo van Servië is een complex vraagstuk van zelfbeschikking en onafhankelijkheid. Zoals dat ook in de jaren negentig gold voor de Kroaten en Bosnische moslims die geen deel meer wilden uitmaken van Joegoslavië.” - Marloes de Koning, Balkancorrespondent NRC

    • Marije Willems