Na Amy

British singer Amy Winehouse performs at the Brit Awards at Earls Court in London in this February 20, 2008 file photo. Winehouse has been found dead at her home in north London, Sky News reported on July 23, 2011. REUTERS/Alessia Pierdomenico/Files (BRITAIN - Tags: ENTERTAINMENT OBITUARY) REUTERS

Haar zangtalent, haar durf, haar genredoorkruisend vermogen en haar rebelse karakter: Amy Winehouse, die zaterdag op 27-jarige leeftijd overleed, laat een gapend gat in de popwereld achter dat niet makkelijk door een gewoon zangeresje kan worden opgevuld. Merante, de Nederlandse die vorig jaar de imitatiewedstrijd My Name Is… op televisie won, past zeker niet in die gouden muiltjes. Een nieuwe Amy Winehouse zal uit onverwachte hoek komen, juist omdat Amy zo eigenzinnig en uitzonderlijk getalenteerd was. Tot die tijd moeten we het doen met de zangeressen die zich al bewezen hebben en die elk op hun manier de soul, het vuur, de originaliteit en de liefde voor muziek in leven houden. De plek van Amy Winehouse in het bredere spectrum van de muziekbusiness was eigenlijk al ingenomen door Adele, een zangeres met een immens talent en een goed gevoel voor de roots van de verschillende popgenres. In het vacuüm dat Winehouse liet vallen toen het maar niet wilde opschieten met de opvolger van haar doorbraakalbum Back to Black uit oktober 2006, behaalde Adele het voor een Britse zangeres zo cruciale Amerikaanse succes met haar album 21 dat nu al weken bovenin de Billboard albumlijst staat. Net als Amy is Adele een authentiek talent en had ze geen kunstgrepen nodig om door een breed publiek omarmd te worden.

Andere zangeressen troffen het minder goed. Duffy viel af als ‘Amy-opvolgster’ toen de ‘klassieke’ popliedjes van haar debuutalbum Rockferry op de opvolger Endlessly plaats maakten voor een geforceerde productie waarin haar geknepen stemmetje begon te irriteren. Joss Stone doet er op haar vijfde album met de moeizame titel LP1 alles aan om opnieuw te beginnen, maar blijft steken in krampachtige pogingen tot een organisch geluid.

Wat Amy Winehouse zo bijzonder maakte was het ogenschijnlijk gemak waarmee ze jazz, blues, soul, Motown, hiphopbeats en onontkoombare popmelodieën met elkaar verenigde in liedjes die vaak zo persoonlijk waren dat het pijn deed. Er is veel voor nodig om in die hooggehakte schoenen te passen.De vijf zangeressen hieronder houden de fakkel brandend, totdat de nieuwe lichtflits zich aandient.