Mubarak 'verzwakt', uitstel proces gevreesd

Regerende militaire raad zou te weinig haast maken met vervolging.

Officiële mededelingen dat de Egyptische oud-president Hosni Mubarak sinds vijf dagen weigert te eten en ernstig is verzwakt, hebben in Egypte speculaties gevoed dat zijn proces wordt uitgesteld.

Het proces, waarin Mubarak terechtstaat op beschuldiging van corruptie en het opdracht geven tot het doden van 850 demonstranten tijdens de opstand in januari en februari, moet 3 augustus beginnen.

Veel Egyptenaren beschuldigen de regerende Hoogste militaire raad er al van veel te weinig haast te maken met de vervolging van voormalige leiders en andere functionarissen. Veel van hen zijn vroegere medestanders van de huidige leiders.

In verband daarmee is de onrust in de straten de afgelopen weken scherp toegenomen. Komende vrijdag worden weer massale demonstraties verwacht in de Egyptische steden.

Mubarak (83), die 11 februari aftrad, wordt vastgehouden in het internationale ziekenhuis in Sharm al-Sheikh aan de Rode Zee nadat hij volgens officiële mededelingen in april een hartaanval had gehad tijdens een ondervraging. Eerder deze maand meldde zijn advocaat dat hij in coma lag na een hersenbloeding, maar dat werd toen door zijn artsen tegengesproken.

Dinsdag kwamen de mededelingen over zijn verzwakte gezondheid van het hoofd van zijn medisch team, Assam Azzam.

Activisten denken dat de achtereenvolgende geruchten en mededelingen over Mubaraks gezondheid zijn bedoeld om de bevolking voor te bereiden op uitstel van het proces of zelfs steun te winnen voor een amnestie voor de oud-president. Als Mubarak schuldig zou worden bevonden aan het ten laste gelegde kan hij de doodstraf krijgen. Er is inmiddels door een commissie van onderzoek veel bewijsmateriaal verzameld.

Nog steeds is niet bekendgemaakt waar het proces tegen Mubarak, zijn twee zoons Gamal en Alaa en zijn minister van Binnenlandse Zaken, Habib al-Adly, zal plaatshebben. Er wordt grote belangstelling van pers en publiek verwacht voor het proces. (AP, Reuters, AFP)