Mooiste Lowlands-moment? Pff, heb je ff

Nederland, Hilversum, 21-02-2011. Portret van 3fm en radio 6 dj Giel Beelen. Foto: Andreas Terlaak

Radiozender 3FM doet net als vorige jaren verslag van Lowlands. Ook dj Giel Beelen gaat naar Biddinghuizen.

Wat is je meest memorabele Lowlandsherinnering?

„Poeh, heb je ff? Die keer dat ik eigenlijk in Hilversum moest zijn om een uitzending te maken, maar het zo naar m’n zin had dat ik de hele uitzending vanaf de camping heb gemaakt – campingradio was geboren. Of toch toen ik zelf (met m’n Stylus DJ-vrienden) in de 24-uurstent plaatjes mocht draaien. Zelden zulk dankbaar publiek gehad en echt alles door elkaar! Zonder die zelfbevlekking denk ik al snel aan de 2 Many DJ’s-set in de Bravo (2009), Roni Size, vorig jaar The Opposites, Koos Alberts, Scapino Ballet of een van die andere kippenvelmomenten.”

Welke drie acts ga je dit jaar zeker zien?

„Foster the People, nooit live gezien maar goede verhalen over gehoord. En hun debuutplaat Torches is briljant, een van de juweeltjes van 2011! Een Californisch feelgoodbandje met heftige teksten, The Mamas & The Papas on electro. Net even iets cooler en hipper dan Fleetfoxes – al wil ik die ook wel zien op Lowlands.

Ik ga ook weer naar Chase & Status. Was vorig jaar snoeihard en supertof. Wat een pit! Ze hebben sindsdien hun plaat uitgebracht en zijn nu nog bekender. Het zal dus wel drukker worden. En terecht, want het is de ideale mix tussen dubstep en drum-’n-bass. Knallen met die Engelse ballen.

En naar Jungle By Night. Ze stonden al op North Sea en Pitch maar dit wordt denk ik hun fijnste gig, met dank aan het publiek. Jonge Nederlandse gasten die afrobeatachtige, instrumentale, opzwepende muziek produceren. Ze worden gek van de vergelijking – en muzikaal gaat het ook nergens over – maar in hype en drukte op het podium toch echt Kyteman van 2011.”

En waar ga je absoluut niet naartoe?

„Arctic Monkeys. Ongeïnspireerde, niet met het publiek communicerende hooligans. Jammer dat ze zulke goede liedjes hebben. Heb gehoord dat ze wel wat losser zijn geworden (Rock Werchter). De vorige keer op Lowlands vond ik ze echt ruk. Gelukkig gingen er toen mensen door de modder rollen. Dat was dan nog wel leuk.”