Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Militaire leider opstandelingen Libië doodgeschoten

Abdel Fattah Younes op archiefbeeld. Foto Reuters / Esam Al-Fetori

De militaire leider van de Libische opstandelingen, Abdel Fattah Younes, is samen met twee naaste medewerkers in het opstandelingenbolwerk Benghazi, in het oosten van Libië, doodgeschoten. Dat heeft het hoofd van de Nationale Overgangsraad, Mustafa Abdul-Jalil, vanavond bekendgemaakt.

Volgens Abdul-Jalil is het hoofd van de groep mensen die achter de aanslag zit opgepakt. Eerder vandaag werden Younes en zijn naaste medewerkers gearresteerd door de opstandelingen om ondervraagd te worden. Veiligheidstroepen die Younes arresteerden zeiden dat er vermoedens waren dat de familie van Younes nog banden onderhield met het regime van kolonel Moammar Gaddafi. Voordat Younes overliep naar de opstandelingen was hij minister van Binnenlandse Zaken in het regime van Gaddafi.

Abdul-Jalil zei echter dat de legerleider was opgeroepen om gehoord te worden over ‘militaire kwesties’. Voordat hij verscheen werd hij echter geliquideerd. Abdul-Jalil noemde Younes ‘een van de helden van de 17 Februari-revolutie’.

Abdul-Jalil bracht de daders van de liquidatie niet direct in verband met het regime. In plaats daarvan waarschuwde hij voor ‘gewapende groepen’ in de steden die in handen van de opstandelingen zijn. Hij voegde daaraan toe dat dergelijke groepen zich moeten aansluiten in de strijd tegen Gaddafi of anders het risico lopen opgepakt te worden.