Markten steeds bezorgder over impasse in VS

Met groeiende bezorgdheid kijken financiële markten naar de falende pogingen van de leiders van Republikeinen en Democraten in het Amerikaanse Congres een compromis te bereiken dat kan voorkomen dat de overheid niet verder kan lenen. Dat moment doet zich naar verwachting volgende week dinsdag voor, wanneer de wettelijke schuldenlimiet van de VS van 14,3 biljoen dollar wordt overschreden.

Het door de Republikeinen beheerste Huis van Afgevaardigden zou vandaag stemmen over een plan van voorzitter John Boehner. President Obama heeft echter al aangekondigd dat hij hierover een veto zal uitspreken en voor de Democraten, die de Senaat controleren, is het onaanvaardbaar. Ook binnen zijn eigen partij is Boehners plan omstreden, vooral bij aanhangers van de zogeheten Tea Party. Bij spoedberaad van de Republikeinen heerste gisteren een geprikkelde sfeer. Boehner zou zijn tegenstanders hebben opgeroepen hun ‘ass’ in het gelid te krijgen.

Mocht het Huis Boehners plan echter aannemen, dan kunnen de Republikeinen meer concessies eisen in daaropvolgende onderhandelingen, menen analisten in Washington.

De Republikeinen proberen de problemen op te lossen met ingrijpende bezuinigingen zonder een belastingverhoging. Voor de Democraten zijn louter bezuinigingen niet aanvaardbaar. Zij willen dat de rijksten in het land een grotere bijdragen leveren om het land uit de huidige impasse te trekken.

Intussen zijn er ook al intensieve contacten tussen Democraten en Republikeinen om tot een voor alle partijen aanvaardbaar vergelijk te komen. De Democratische leider in de Senaat, Harry Reid, zei goede perspectieven te zien voor een compromis, dat ook elementen zou bevatten van Boehners plan.

De financiële markten zien het overleg intussen met groeiende scepsis aan. In Azië daalden de beurskoersen vanmorgen weer met een procent, terwijl de beurzen in Europa eveneens in de min stonden.

Breaking Views: pagina 24