Magnussen wint koningsnummer WK zwemmen

James Magnussen heeft vanmiddag bij de WK zwemmen in Shanghai goud behaald op de 100 meter vrije slag. De jonge Australiër, in eigen land inmiddels omgedoopt tot The Missile, won de spannende race in een razendsnelle tijd van 47,63 seconden. De Canadees Brent Hayden (47,95) werd tweede, de Fransman William Meynard (48,00) derde, voor de onttroonde titelhouder, de Braziliaan César Cielo.

Sebastiaan Verschuren, de eerste Nederlander in de finale van de 100 vrij sinds Pieter van den Hoogenband in 2007, eindigde als achtste en laatste, in een tijd van 48,27. Dat was wel een persoonlijk record.

De twee Nederlandse topsprintsters, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo, plaatsten zich vanmiddag eenvoudig voor de finale van de 100 vrij. Die wordt morgenmiddag om 12.02 uur (Nederlandse tijd) gezwommen. Heemskerk ging met haar snelste tijd van het jaar (53,67 seconden) als tweede naar de finale van morgen.

Daarmee spoelde ze de kater weg van haar teleurstellende optreden gisteren in de finale van de 200 vrij. Daarin was ze op de laatste 25 meter ingestort, om als zevende te eindigen. „Ik ben daar goed van hersteld”, zei ze tegen de NOS. „Ik heb er serieus geen traan om gelaten.”

Kromowidjojo plaatste zich als vierde voor de finale, ook met haar snelste tijd (53,94) van het jaar. De meeste indruk maakte echter de Britse Francesca Halsall (53,48), die daarmee ’s werelds snelste is, dit jaar. Kromowidjojo slaagde er nog nooit in Halsall te verslaan.

De Duitse sprintster Britta Steffen zwemt morgen in elk geval niet mee in die finale. De tweevoudig olympisch kampioen van Peking (2008) kwalificeerde zich afgelopen nacht wel voor de halve finales, maar zij vond haar tijd (54,88) zo zwak dat ze besloot af te zien van verdere deelname aan het toernooi. Dat betekent dat zij ook de 50 meter vrije slag – waarop zij eveneens regerend olympisch kampioen is – laat schieten. „Ik ben heel erg teleurgesteld, maar ik heb geen verklaring”, liet Steffen vanochtend na de series weten. „Dit is niet wat ik van mezelf verwacht. Mijn vorm is niet zo goed als de trainingen aangaven.”

De finale van de 50 vrij, met Kromowidjojo en Marleen Veldhuis tussen de favorieten, wordt zondagmiddag afgewerkt, op de slotdag.

Spectaculair was vanmiddag de finale van de 200 meter wisselslag, die opnieuw ontaardde in een tweestrijd tussen de twee Amerikaanse toppers Ryan Lochte en Michael Phelps. En weer was Lochte de snelste van de twee, net als eerder deze week op de 200 vrij. Lochte zwom bovendien een wereldrecord (1.54,00 minuut). Dat betekende het eerste wereldrecord op de langebaan sinds de snelle zwempakken werden afgeschaft, begin 2010.