Luchtdruk bom opgevangen door parkeergarage

De bom die Anders Behring Breivik afgelopen vrijdag liet ontploffen had een enorme kracht. Dat een ondergrondse parkeergarage de luchtdruk van de bom deels opving heeft meer doden voorkomen, aldus een bomexpert in de Noorse krant VG.

Aan de krater vlak voor de ingang van het kantoor van de Noorse premier is te zien hoe groot de kracht van de explosie was, stelt bomexpert Per Nergaard van Norsk Folkehjelp. Als er geen ondergrondse parkeergarage was geweest, dan had de luchtdruk niet via die ruimte kunnen ontsnappen, en waren er waarschijnlijk meer dan acht doden gevallen, aldus de expert.

De beelden van de bomkrater bevestigen dat de aanslag in Oslo gericht was tegen premier Stoltenberg, en niet tegen het ministerie van Olie en Energie, zoals eerder deze week werd gesuggereerd.

Gisteren werden er ook bewakingsbeelden vrijgegeven van het moment van de aanslag, afkomstig uit een winkel in de buurt van de explosie:
http://youtu.be/A_Pe-wS2znc

    • Ward Wijndelts