Londen 2012: grootste medailles Zomerspelen

Precies een jaar voor de start van de Spelen zijn gisteren de olympische medailles gepresenteerd tijdens een ceremonie op Trafalgar Square. De medailles van Londen 2012 zijn de grootste, zwaarste en breedste die ooit voor de Zomerspelen zijn ontworpen.

De pronkstukken wegen tussen de 375 en de 400 gram en hebben een diameter van 8,5 centimeter. De medailles van de vorige Zomerspelen in Peking 2008 maten zeven centimeter in doorsnee. Het eremetaal van de Winterspelen in Vancouver 2010 was met een doorsnede van tien centimeter wel groter.

De medailles zijn ontworpen door de Britse kunstenaar David Watkins. Zoals alle olympische medailles heeft het Londense eremetaal een klassiek ontwerp: aan de ene kant van de medaille pronkt Nikè, de Griekse godin van de overwinning, met het Atheense Parthenon op de achtergrond. Aan de andere kant staan vijf losse elementen die verwijzen naar de organiserende stad, zoals de Londense rivier de Theems.

Tot 1912 waren gouden medailles van puur goud. Omdat dit te duur werd, is sindsdien gekozen voor een legering van zilver met gouden buitenrand. Elke gouden medaille bevat nog steeds minimaal zes gram puur goud.

De komende Spelen worden 2.100 medailles uitgereikt. IOC-voorzitter Jacques Rogge die in 1968, 1972 en 1976 als zeiler aan de Spelen meedeed, is opgetogen over het nieuwe ontwerp: „Een olympische medaille winnen is het toppunt van een sportcarrière. Ik ben ervan overtuigd dat deze medailles die ervaring nog specialer zullen maken.”