Londen 2012: grootste medailles Zomerspelen

In this image made available by the London Organising Committee of the Olympic Games on Wednesday July 27, 2011 show the London 2012 Olympic medals designed by British artist David Watkins. The front of the gold medal is displayed , left, the front of the silver medal, 2nd left, the front of the bronze medal 2nd right, and the back of the gold medal is at right. All medals will be 85mm in diameter. With one year to go until the opening ceremony of the 2012 Olympic Games, London organizers completed the last of the Olympic Park's permanent venues Wednesday July 27, 2011 and promised to put on a safe and spectacular event that will captivate the world. (AP Photo/LOCOG, HO) EDITORIAL USE ONLY AP

Precies een jaar voor de start van de Spelen zijn gisteren de olympische medailles gepresenteerd tijdens een ceremonie op Trafalgar Square. De medailles van Londen 2012 zijn de grootste, zwaarste en breedste die ooit voor de Zomerspelen zijn ontworpen.

De pronkstukken wegen tussen de 375 en de 400 gram en hebben een diameter van 8,5 centimeter. De medailles van de vorige Zomerspelen in Peking 2008 maten zeven centimeter in doorsnee. Het eremetaal van de Winterspelen in Vancouver 2010 was met een doorsnede van tien centimeter wel groter.

De medailles zijn ontworpen door de Britse kunstenaar David Watkins. Zoals alle olympische medailles heeft het Londense eremetaal een klassiek ontwerp: aan de ene kant van de medaille pronkt Nikè, de Griekse godin van de overwinning, met het Atheense Parthenon op de achtergrond. Aan de andere kant staan vijf losse elementen die verwijzen naar de organiserende stad, zoals de Londense rivier de Theems.

Tot 1912 waren gouden medailles van puur goud. Omdat dit te duur werd, is sindsdien gekozen voor een legering van zilver met gouden buitenrand. Elke gouden medaille bevat nog steeds minimaal zes gram puur goud.

De komende Spelen worden 2.100 medailles uitgereikt. IOC-voorzitter Jacques Rogge die in 1968, 1972 en 1976 als zeiler aan de Spelen meedeed, is opgetogen over het nieuwe ontwerp: „Een olympische medaille winnen is het toppunt van een sportcarrière. Ik ben ervan overtuigd dat deze medailles die ervaring nog specialer zullen maken.”