Libische ambassade Londen voor rebellen

De Britse regering heeft de Libische rebellenraad gisteren in navolging van andere landen erkend als „enige regeringsautoriteit” maar is een stap verder gegaan en heeft de Libische ambassade aan de rebellen overgedragen. De diplomaten van het regime van de Libische leider Gaddafi moeten het land verlaten. De Nationale Overgangsraad van de rebellen heeft de balling-schrijver Mahmoud al-Naku als ambassadeur voorgedragen.

Londen zal 91 miljoen aan bevroren tegoeden van een Libische oliemaatschappij vrijgeven ten behoeve van de rebellen. Tripoli heeft de Britse stap veroordeeld en gerechtelijke stappen aangekondigd.

Washington kondigde aan een verzoek van de rebellen te bestuderen om een ambasssade te openen. Een woordvoerder zei dat naar de praktische gevolgen wordt gekeken.

De Britse stap komt twee weken na het besluit van de Contactgroep voor Libië, waarvan Londen deel uitmaakt, om de rebellenraad te behandelen als wettelijke autoriteit. Ook Nederland, eveneens lid, schaarde zich daarachter hoewel minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal zei „bezwaren te houden tegen volkenrechtelijke erkenning met alle daarbij behorende rechten, zoals diplomatieke betrekkingen”.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Hague had zich maandag met enige tegenzin aangesloten bij de opvatting van Parijs en Rome dat Gaddafi eventueel in zijn land kan blijven mits hij alle macht opgeeft. Nu de oorlog in Libië nauwelijks opschiet groeit de aandrang tot een politieke oplossing. (Reuters, AP, AFP)