Kortkolom sport

NOC*NSF verhoogt beurs oudere sporters

Rotterdam. Het ministerie van VWS heeft een jaar voor de Spelen in Londen volgend jaar 3,5 miljoen euro beschikbaar gesteld aan sportkoepel NOC*NSF om het stipendium voor oudere olympische sporters te verhogen. Op dit moment krijgen topatleten in Nederland een sportbeurs van zo’n 1200 euro bruto per maand. Dat systeem wordt nu gedifferentieerd: atleten ouder dan 23 jaar krijgen voortaan zo’n 1800 euro bruto en sporters ouder dan 27 jaar 2400 euro. Volgens een woordvoerder van NOC*NSF merkte de sportkoepel dat sommige sporters op relatief jonge leeftijd stopten, omdat zij in hun maatschappelijke carrière meer geld konden verdienen. „Veel van die oudere sporters zijn juist onze medaillekandidaten, NOC*NSF heeft jaren aan dit plan gewerkt.” Met het geld van VWS kunnen de sportstipendiums in 2011 en 2012 worden betaald. (NRC)

Voetballer Agüero naar Man City voor 43 mln

Rotterdam. Het Engelse Manchester City heeft de Argentijnse voetballer Sergio Agüero overgenomen van Atlético Madrid. Volgens de Spaanse media betaalt de club, die sinds oktober 2008 in handen is van de miljardair sjeik Mansour Bin Zayed al-Nahyan uit Abu Dhabi, zo’n 43 miljoen euro voor de aanvaller. De 23-jarige Agüero speelde de afgelopen vijf seizoenen bij Atletico Madrid. In 2010 won hij met de club de Europa League. Afgelopen seizoen scoorde hij twintig doelpunten in de Spaanse Primera Division. (Reuters)

Griekenland-China in waterpolofinale dames

Rotterdam. De vrouwenteams van Griekenland en gastland China treffen elkaar morgen in de finale van de WK waterpolo. Griekenland was gisteren in Shanghai met 14-11 te sterk voor Italië. China won in de verlenging met 13-12 van Rusland. Aan het eind van de reguliere speeltijd was het 9-9.Griekenland bereikte nooit eerder de eindstrijd op een WK. Griekenland had het aanzienlijk makkelijker tegen Italië. Bij rust stond het Italiaanse team op een achterstand van drie punten, die niet meer werd goedgemaakt. (Novum)

Voetbalbond Senegal schorst Diouf vijf jaar

Rotterdam. De Senegalese voetbalbond FSF heeft El Hadji Diouf een zware straf opgelegd. De 30-jarige spits mag de komende vijf jaar niet voor het nationale elftal uitkomen, meldt de bond vandaag in een verklaring. De FSF heeft Diouf de straf opgelegd omdat hij de bond en het Afrikaanse voetbal van corruptie heeft beschuldigd. Diouf speelde tot nu toe 68 interlands, waarin hij 24 keer scoorde. De spits staat onder contract bij het Engelse Blackburn Rovers, maar speelde het laatste half jaar op huurbasis voor Glasgow Rangers in Schotland. (Novum)

Zege Benfica, Standard gelijk in voorronde CL

Rotterdam. De Portugese voetbalclub Benfica heeft gisteren in eigen stadion met 2-0 gewonnen van de Turkse club Trabzonspor in de derde voorronde van de Champions League. Standard Luik speelde thuis met 1-1 gelijk tegen FC Zürich en het Noorse Rosenborg verloor met 1-0 van Viktoria Plzen uit Tsjechië. De returns worden volgende week gespeeld. (Novum)

Johnny Hoogerland wint criterium Chaam

Rotterdam. Wielrenner Johnny Hoogerland heeft gisteren het criterium de Acht van Chaam gewonnen. In een sprint versloeg de coureur van Vacansoleil de Luxemburger Fränk Schleck, de nummer drie van de afgelopen Tour de France. (NRC)