Kortkolom kunst

Alexander McQueen laat 18 miljoen na

Londen. De Britse modeontwerper Alexander McQueen, die in februari vorig jaar op 40-jarige leeftijd zelfmoord pleegde, heeft een erfenis van zo’n 18 miljoen euro nagelaten. Zijn familie, zijn honden en enkele liefdadigheidsinstellingen krijgen het grootste deel. Daarbij is ook de stichting Sarabande die beurzen modestudenten verstrekt aan studenten aan het Central Saint Martins College of Art en Design, de modeopleiding waar waar McQueen zelf afstudeerde. Dat staat in het testament dat dinsdag openbaar is gemaakt. McQueen, die gezien wordt als een van de meest getalenteerde Britse ontwerpers van zijn generatie, laat 283.000 euro na aan ieder van zijn broers en zussen. Zijn nichtjes, neefjes, petekind, twee personeelsleden die hij thuis in dienst had en zijn twee honden krijgen elk 56.000 euro. (AP)

Alan Hollinghurst op longlist Booker Prize

Londen. In Londen is de longlist van de Man Booker Prize bekendgemaakt. Op de nominatielijst, die op 6 september wordt gereduceerd tot een shortlist, staan vier debutanten: Stephen Kelman, A.D. Miller, Yvvette Edwards en Patrick McGuinness. Ook de nieuwste romans van Julian Barnes (The sense of an ending), Sebastian Barry (On Canaan’s side) en Alan Hollinghurst (The stranger’s child) zijn genomineerd naast werk van Carol Birch, Patrick deWitt, Esi Edugyan, Alison Pick, Jane Rogers en D.J. Taylor. De enige voormalige winnaar op de lijst is Hollinghurst. Hij werd in 2004 bekroond voor The Line of Beauty. De Man Booker Prize wordt op 18 oktober uitgereikt. In 2010 ging deze belangrijke Britse literatuurprijs naar Howard Jacobson voor The Finkler Question. (NRC)

Ook volgend jaar opera bij paleis Soestdijk

Amsterdam. De opera Orfeo ed Euridice op en rond de vijver van Paleis Soestdijk heeft sinds de première op 8 juni 42.000 bezoekers getrokken. De vraag naar kaarten bleef groot. Vanaf 25 mei 2012 is de opera op dezelfde locatie te zien. Vanaf vandaag is de kaartverkoop via de website van het gezelschap De Utrechtse Spelen gestart. Het spektakelstuk op locatie trok, behalve muziek- en operaliefhebbers, een brede publieksgroep aan. Alle dertig voorstellingen zijn gespeeld voor zo’n 1500 bezoekers per avond. De wegens slechte weersomstandigheden afgelaste voorstellingen konden in extra uitvoeringen alsnog doorgang vinden. (NRC)