Kortkolom economie

Reed Elsevier houdt resultaten op peil

Rotterdam. Reed Elsevier heeft in de eerste zes maanden van dit jaar zijn resultaten op peil weten te houden door goede prestaties van de wetenschappelijke divisie. De andere onderdelen hadden nog steeds last van de recessie. De Brits-Nederlandse uitgever haalde in het eerste half jaar een omzet van 3,3 miljard euro. Dat is 3 procent lager dan een jaar eerder. De winst steeg wel, met 19 procent naar 434 miljoen. Reed Elsevier heeft een aantal kleinere, minder profijtelijke onderdelen verkocht. Bovendien profiteerde het van kostenbesparingen en gunstige valutakoersen. Het informatieconcern merkte sinds enige tijd weer een stijgende vraag naar wetenschappelijke tijdschriften en elektronische informatiesystemen. Ook de divisie die informatie levert aan verzekeringsmaatschappijen groeide. De vakbladen en beurzen deden het slechter. (NRC)

Winst Siemens blijft achter bij verwachting

Rotterdam. De winst die industriegigant Siemens in het afgelopen kwartaal maakte, 763 miljoen euro, valt tegen. Dat ligt aan forse eenmalige afschrijvingen: een boete (682 miljoen euro wegens het vertrek uit een joint venture) en een herwaardering van technologie die kanker moet bestrijden. Ook had de omzet te lijden onder een zwakke dollar. Siemens is bezig activiteiten af te stoten. Het brengt lampenproducent Osram naar de beurs en heeft zijn ICT-afdeling verkocht aan Atos. De ordergroei van 25 procent is te danken aan een opdracht bij onder meer de Duitse spoorwegen. In de medische sector en de energietak waren de resultaten echter minder goed. Siemens-topman Peter Löscher verwacht een „uitdagende” tweede helft van het jaar. (NRC)

Resultaat Nutreco hoger dankzij visvoer

Rotterdam. Nutreco heeft in het eerste halfjaar van 2011 een hogere winst en omzet geboekt, volledig als gevolg van sterke omzetstijgingen in de visvoer-divisie. Omzet en resultaat in de andere diervoederactiviteiten namen juist af, zo maakte het bedrijf vandaag bekend. Nutreco, dat gisteren bekend maakte te overwegen om samen met DSM een bod te doen op branchegenoot Provimi, verwacht voor heel 2011 een resultaat van circa 230 miljoen euro. De omzet steeg in de eerste zes maanden 14,3 procent naar 2,6 miljard. „Wij zien aantrekkelijke mogelijkheden om verder te groeien in voer voor andere vissoorten”, zegt CEO Wout Dekker in een toelichting. (Dow Jones)