Kortkolom buitenland

India, Pakistan: samen terrorisme bestrijden

New Delhi. De ministers van Buitenlandse Zaken van India en Pakistan hebben gisteren na overleg in New Delhi verklaard dat hun landen het terrorisme samen zullen bestrijden. Bovendien willen ze de onderlinge handel en het toerisme stimuleren. De Indiase minister S.M. Krishna en zijn Pakistaanse collega Hina Rabbani Khar spraken van een ,,nieuw tijdperk”in de betrekkingen tussen beide landen. Niet duidelijk is echter waar de samenwerking tegen terrorisme in de praktijk uit zal bestaan. Khar ontstemde haar gastheren bovendien door een ontmoeting in te lassen met een leider van een separatistische organisatie uit het Indiase deel van Kashmir. (Reuters)

Iran meldt dood vijftig Koerdische rebellen

Teheran. Eenheden van de Iraanse Revolutionaire garde hebben de afgelopen weken vijftig rebellen van de separatistische Partij voor een Vrij Leven in Koerdistan (PJAK) gedood, zo hebben de Iraanse media gisteren gemeld. Tijdens het offensief zijn de Iraanse troepen de grens overgegaan met Irak, waar de PJAK bases heeft. Volgens een Iraanse commandant die in de pers werd aangehaald, zal het offensief daar voortduren tot de Iraakse autoriteiten de grens beter beveiligen tegen de mogelijkheid van infiltratie van rebellen in Iran. De PJAK komt voort uit de (Turks-)Koerdische Arbeiderspartij (PKK) die in het zuidoosten van Turkije actief is vanuit bases in Irak. (AFP, Reuters)

Koreaans vrachttoestel stort neer in zee

Seoul. Voor de kust van Zuid-Korea is vandaag een vrachtvliegtuig van de Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Asiana in zee gestort. De beide piloten van de Boeing 747-400 kwamen om het leven. Het vliegtuig was op weg naar de stad Pudong in China maar kreeg technische problemen. Het ongeluk hangt mogelijk samen met het slechte weer. (AFP, AP)