Knesset verwerpt burgerlijk huwelijk

Het Israëlische parlement heeft gisteren een voorstel verworpen om burgerlijk huwelijk en echtscheiding voor joden mogelijk te maken. Het voorstel van Nitzan Horowitz van de linkse Meretz-partij kreeg de steun van 17 van de 120 Knesset-leden. Veertig stemden tegen, terwijl de rest afwezig was.

Een joodse Israëliër die niet wil trouwen in een orthodoxe religieuze plechtigheid, moet nu naar het buitenland. Dat doen elk jaar ongeveer 3.500 mensen. Israëliërs die geen religieuze status hebben kunnen sinds kort wel in Israël trouwen.

De krant Ha’aretz wees erop dat volgens een nieuwe studie op basis van interviews met 600 Israëliërs tweederde deel van de bevolking invoering van het burgerlijk huwelijk steunt. Tegelijk zei 63 procent dat ze waarschijnlijk niet zelf een burgerlijk huwelijk zouden sluiten.

„Israël is de enige democratie in de wereld waar joden niet de vrijheid van religie hebben”, zei Horowitz tegen Israëlische kranten. Hij zei dat het parlement weer had toegegeven aan ultra-orthodoxe dwang.

Minister van Justitie Neeman was fel tegen het voorstel. Neeman, een partijloze, orthodoxe jood, achtte het in strijd met de norm sinds de vestiging van de staat Israël. Hij noemde het voorstel „een belediging van de eenheid van het joodse volk”.