Kiesraad: sta combinaties partijen toe

Het afschaffen van de lijstcombinaties voor de verkiezing van de Eerste Kamer zou wel eens averechts kunnen hebben gewerkt.

Dat concludeert de Kiesraad, een adviescollege van de regering, in een terugblik op de afgelopen verkiezingen. Bij de laatste verkiezingen voor de senaat konden partijen geen lijstcombinaties meer aangaan, met het idee dat politieke partijen de verdeling van de restzetels niet langer konden beïnvloeden. Achter de schermen hebben de partijen toch afspraken gemaakt over het stemgedrag van de leden van Provinciale Staten, die de Eerste Kamer kiezen. De Kiesraad: „Uit het oogpunt van transparantie bieden lijstencombinaties de kiezer meer duidelijkheid.” De raad vindt dat bij de volgende Eerste Kamerverkiezingen weer lijstcombinaties mogelijk moeten zijn, dan is voor iedereen van tevoren zichtbaar welke partijen elkaar aan restzetels willen helpen.

De Kiesraad heeft het ook over de ongeldige stem van een Noord-Hollands Statenlid van D66, bij de laatste Eerste Kamerverkiezingen. Die werd uitgebracht met een blauwe pen in plaats van een rood potlood, wat D66 een zetel in de Eerste Kamer kostte. Ondanks alle media-aandacht voor deze kwestie, vindt de Kiesraad dat de Kieswet op dit punt niet moet worden aangepast. Alleen rode stemmen zijn geldig, blauwe niet. (Novum)

Lees de evaluatie van de Kiesraad via nrcnext.nl/links